Сборник разказва 180-годишната история на църквата в село Ветринци

Публикувано на пн, 19 апр. 2021
151 четения

Юбилеен сборник, посветен на 180-та годишнина от построяването и освещаването на църквата “Св. Димитър” в село Ветринци, събра доклади на великотърновски историци, архитекти, актьори, учители. Те са част от проведената Трета историческа кръгла маса, в която участваха проф. Петко Петков, арх. Донка Колева, доц. д-р Диана Тотева, Елена Мачковска, Тянка Минчева, Стефан Бейков, Евгени Коев, Иван Митев, инж. Радка Тодорова и др.
Църквата “Св. Димитър”, на която са посветени тези доклади, е паметник на културата от местно значение. Строена е в началото на 19 век и е осветена за духовен живот през 1840 г. Повече от столетие храмът е грижливо пазен и е част от обществения живот в селото. Поради редица причини обаче, през последните години не е добре поддържан и състоянието му се влошава. От 1980 г. там не се извършват богослужения. Въпреки желанието за неговото спасяване и опитите да бъде съхранен, той продължава да се руши. Надеждата на съставителите на сборника е все пак да бъде намерен начин за опазването на храма, предвид неговата историческа и културна стойност.
“Прочетох книгата с интерес. Написаното в нея за сетен път показва, че българинът, когато създава едно населено място, винаги изгражда три свои храма – на вярата, на образованието и на културата. Така е и във Ветринци. Историята е предадена много обстойно, със снимков материал и с допълнителни статии на музейни работници от Регионалния исторически музей във В. Търново, културни дейци и жители на селото. Надявам се по-скоро да се намерят средства за възстановяване на църовния храм, който да остане опора на вярата и българщината, за по-добър живот в селото, както и да спомогне за възпитанието на подрастващото поколение”, споделя впечатленията си от книгата Недьо Георгиев, кмет на Балван.
Сборникът може да послужи като помагало за историци, преподаватели, краеведи, студенти, ученици, както и за хора, които се интересуват от църковното дело в България.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново