СБХ Велико Търново набира участници за национална изложба триенале

Публикувано на ср, 9 сеп. 2020
195 четения

Представителството на Съюза на българските художници във В. Търново започна набирането на участници за националната изложба “Велико Търново – пространство за вдъхновение`2020”. Тя е културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на българските художници в историческата и културна столица на България. Изложбата е възможност за представяне на автори със съвременни творчески търсения в областта на визуалните изкуства, без ограничения в техники, формат и изразни средства. Кураторската концепция насочва участниците да припознаят старопрестолния град като свое пространство за творчески размах, за иновации и споделяне на идеи между артисти, институции и публика, поясняват организаторите.
Всеки автор може да участва с до две творби в една или в две области на посочените визуални изкуства. Те трябва да са авторски, да не са участвали в други национални изложби, да са собственост на художника и да са създадени в последните три години. Селектирането на творбите за участие в изложбата и наградите се определят от седемчленно жури, утвърдено от СБХ.
За участниците са предвидени няколко награди. Община В. Търново ще отличи по един творец в областта на живописта, графиката и скулптурата с парична награда в размер на 600 лв. СБХ и ВТУ предвиждат награда за млад автор, като съответно тя ще бъде в размер на 500 и 400 лв. Наградата на Представителство на СБХ – В. Търново, за един от отличените творци е участие в пленер. Галерията за съвременно изкуство “Дориан” в Плевен също ще награди един от участниците, а Регионалната библиотека във В. Търново ще откупи една от творбите. Всички автори, чиито творби са селектирани за експозицията, ще получат сертификат за участие.
Тазгодишната национална изложба триенале ще бъде второ издание, след това през 2017 г. Експозицията ще бъде подредена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”.
Срокът за приемане на творбите е 14-15 октомври 2020 г., селектирането на 16 октомври, а журирането на следващия ден. Откриването на изложбата е планирано за 20 октомври от 17,30 ч. Тя ще остане в Изложбени зали до 12 ноември.
Организатори на триеналето са представителство на СБХ – В. Търново, и Община В. Търново, а партньори: СБХ, Представителства на СБХ и дружества в страната, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Галерия за съвременно изкуство “Дориан” – Плевен, галерия “Савчеви” – Оряхово, РНБ “П. Р. Славейков” – Велико Търново, и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново