Самодейци на възраст от 8 до 78 години играят в театралната трупа в Първомайци

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
425 четения

Самодейната театрална формация към НЧ “Иван Вазов” в Първомайци се представя пред публика с най-новия си спектакъл “Вампир” от Антон Страшимиров. Той е дело на режисьора и актьор в Русенския театър Милен Димитров, а художник на костюмите и сценограф е Емелиана Тотева. Цялостната идея на проекта и новото заглавие в репертоара на театралната трупа е свързана с привличане, подготовка и усъвършенстване на любители артисти от всички възрасти с акцент върху младежите и хората със специални образователни потребности, както и вмъкването на съвременни и новаторски театрални техники в любителското изкуство. Постановката е посветена на 150-годишнината от рождението на Антон Страшимиров и в нея вземат участие близо 20 актьори, като някои от тях са дубльори. Самодейците, участващи в спектакъла, са на възраст от 8 до 78 години, като има представители на всички възрастови групи. Някои от тях са на сцена в продължение на 60 години, а други са абсолютни дебютанти, но се справят прекрасно. Най-малката актриса е Ванеса Димова, която е правнучка на една от най-възрастните в състава – Ганка Попиванова. Главните роли изпълняват Пенка Станчева, Стефан Ямуков, Драгомира Маркова, Стефан Бочуков, Димитър Начев и Йоана Георгиева. В постановката са включени и изпълнения на живо от Веселина Кожухарова, дългогодишен ръководител на Детска вокална група “Чичопей” към НЧ “Иван Вазов”. Представлението е реализирано с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.
“Когато решихме да направим тази пиеса по предложение на режисьора, ние просто искахме да създадем нещо ново, без да имаме намерение да участваме по проект. Самодейният театър в читалището ни съществува от 1893 г. и вече 129 години театралният колектив създава постановки, които с нетърпение се очакват от публиката”, посочи Теодора Миновска, секретар на читалището в Първомайци, припомняйки, че тази сесия на НФК за подпомагане на любителското изкуство към читалищата, пострадало от ковид пандемията, е първата такава, обявена от държавата. Впоследствие екипът на НЧ “Иван Вазов” решава да кандидатства със своя проект “Театрална работилница – мост през времето и поколенията чрез пиесата на Антон Страшимиров “Вампир”” и прибавя много повече дейности към първоначално замислените, като така се получава крайният продукт. Благодарение на финансирането, в размер на почти 15 хил. лв., театралният състав успява да се сдобие с чисто нови костюми, професионално изработени специално за спектакъла. Част от парите са за хонорари, сценография, материали и различни услуги. Закупени са фотоапарат и лаптоп, който служи за озвучаване.
Цялостната подготовка на спектакъла отнема немалко време, като съставът преминава през много перипетии. Едно от най-големите препятствия е, когато всички се разболяват от ковид много тежко. Тогава се налага да спрат репетициите за близо 3 месеца. Бащата на Миновска се заразява от нея и загубва живота си, съпругът на чистачката в читалището също умира. Самата Теодора преборва болестта много трудно и дори в един момент се опасява, че пиесата никога няма да види бял свят. В края на краищата обаче това представление надгражда предишните и заживява свой собствен живот.
Премиерата на “Вампир” се играе в салона на читалището в Първомайци, след което постановката е представена в няколко населени места. С нея самодейците участват на Фестивала на читалищното любителско изкуство в Драганово, след това на Фестивала на театралното изкуство “Камъка” в Г. Оряховица, представят я на тържеството на 115-годишнината от създаването на читалището в Крушето, където са поканени специално, а после и в читалището в Ганчовец, с което работят добре на разменни начала.
Понеже трупата е сформирана от много хора на различни възрасти, в нея може да се наблюдава развитието на театралното изкуство и различните стилове на игра при актьорите от всяко поколение. Режисьорът успява да обедини всичко това, запазвайки в същото време уникалността на всеки артист и начина му на игра. Димитров за първи път работи с любители и това за него е предизвикателство, но по думите на актьорите се справя отлично.
В състава на театралната трупа към читалище “Иван Вазов” в Първомайци влизат пенсионери, ученици, студенти, химик-еколог, художник-графичен дизайнер, електромонтьор в БДЖ, инженер, военен и историк, работещ в правен офис, но всички заедно са обединени от любовта си към театъра. Самодейците вече подготвят и следващата си пиеса – “Змейова сватба” от Петко Тодоров, която се очаква да бъде готова през пролетта на следващата година.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът
Цветната и многообразна трупа на НЧ “Иван Вазов” в Първомайци ще ви представим в един
от следващите ни броеве.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново