С уникален за Балканите роботизиран скенер дигитализират фонда на читалище “Надежда”

Публикувано на ср, 17 юли 2019
240 четения

С модерна апаратура започва дигитализирането на ценни книги от старопечатния фонд на великотърновското читалище “Надежда”. Цифровизацията ще се извърши в специализирания център “Север+” на Регионална библиотека “П. Р. Славейков”. Той е създаден по програма БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства”. Техниката, с която разполага центърът, позволява едно от най-добрите сканирания в цяла България, а копията надхвърлят по качество дори оригиналите. С апаратурата работят служители на библиотеката, обучени от производителя на машината. Това са Калоян Здравков, Красимир Витанов, Станислав Симов и Татяна Здравкова.
Роботизираният скенер е единствен в България и на Балканския полуостров. В Източна Европа с такъв разполага и Унгария. Дигиталният център във великотърновската библиотека дори се е превърнал в нещо като мострен салон на тези машини. “Тук по различни проекти идват наши партньори. Последно ни гостуваха колеги от Австрия и въпреки че машината е австрийска, те признаха, че за първи път виждат такава”, разказа Калоян Здравков, който е консултант-оператор на сканиращата техника.
Проектът “Цифрово представяне и съхраняване на културното наследство от старопечатен фонд и исторически театрален салон на НЧ “Надежда 1869” – В. Търново” е на обща стойност 9941 лв. 9250 лв. са отпуснати от Национален фонд “Култура”, а 691 лв. са съфинансиране от читалището. Партньор по инициативата е РНБ “П. Р. Славейков”. Ръководител на проекта е председателят на читалище “Надежда” арх. Донка Колева, организатор – секретарят Стефан Кинов, а координатор – библиотекарката Ивелина Митева. Участие ще вземат и Бисера Дживодерова от библиотеката към читалището, историкът Павлина Владева и доц. д-р Живка Радева от ВТУ.
За дигитализация е избрана темата “Българското образование до Освобождението”. Във връзка с нея ще бъдат цифровизирани 78 заглавия, включващи учебни помагала по езикознание, природни науки, математика и история. Библиотеката към читалището разполага с 48 787 единици, като старопечатната колекция включва 456 книги от XVI век до 1878 г. Най-старата от тях е Служебен миней. Той е отпечатан във Венеция през 1588 г. Съдържа религиозни текстове на гръцки език и много ценна приписка.
Част от проекта е и популяризирането на историческия читалищен салон на “Надежда”, който е свързан с държавността и първия надпис “Съединението прави силата”. В него са заседавали три Велики народни събрания. През 1887 г. именно там Фердинанд Сакскобургготски полага клетва за български княз. Читалището полага началото на библиотечното дело, на театъра, киното и художествената галерия в града. През 1973 г. театралният салон е обявен за паметник на културата с историческо значение.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново