С поредица от прояви ученици от областта ще отбележат Василица

Публикувано на пн, 13 ян. 2020
106 четения

Със сурвакане за здраве и берекет, танцов спектакъл, музикални изпълнения и пресъздаване на празнични ритуали ученици от област В. Търново ще отбележат ромската Нова година. Днес, в навечерието на празника Василица, десетки възпитаници на училища, включени в мрежата на Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, ще посетят няколко местни институции.
Началото ще бъде поставено в 10.00 ч., когато сурвакарчетата от СУ “Св. Климент Охридски” в Сухиндол ще поздравят работещите в ОД на МВР. В 11.00 ч. те ще посетят и Регионално управление на образованието във В. Търново.
Почти по същото време, в 10,40 ч., малките сурвакари от великотърновското СУ “Владимир Комаров” ще гостуват в Регионална здравна инспекция, за да пресъздадат празничната атмосфера и да потопят екипа в настроението на Василица. В 11 ч. Областният управител на В. Търново проф. Любомира Попова ще посрещне колоритните представители на СУ “Ангел Каралийчев” от Стражица, които ще представят танцов спектакъл и ще сурвакат за здраве и берекет. Половин час по-късно те ще посетят Регионална дирекция Социално подпомагане.
От 11,30 ч. Дирекция “Бюро по труда” също ще има гости. Музикалната група на учениците от ОУ “Бачо Киро” в гр. Бяла черква и сурвакарите от СУ “Бачо Киро” в Павликени ще наричат там за здраве и успешна нова 2020 година.
Традиционното сурвакане ще завърши в 12 ч. в Община В. Търново, където малките сурвакари от СУ “Владимир Комаров” ще отправят своите празнични послания.
Последното събитие ще е от 17,30 ч., когато гостите на клуб “Седем” в старата столица ще се потопят в атмосферата на празника, посрещнат от едно типично ромско семейство. Там ще бъдат представени традиционните ритуали и ястия, за да може публиката да разбере повече за характерните обичаи, свързани с този ден.
Празникът Василица се почита от ромската общност като начало на Новата година. Отбелязва се на 13 срещу 14 януари, като продължава и на 15 януари. Празнуването е свързано с легендата, че Банго Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановил моста, по който преминавали те, след като бил разрушен от Дявола, и по този начин ги спасил. През годините Център “Амалипе” се стреми да доизгражда и поддържа този мост на приемственост и толерантност между ромската общност и институциите с редица мероприятия, които да популяризират и запознаят обществеността с богатството на ромските традиции и култура. Особено важно място сред тях има отбелязването на ромската Нова година.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново