С народни песни бешe открита изложбата с портретна фотография на Даниела Минева

Публикувано на чт, 16 февр. 2023
2307 четения

Над 100 души присъстваха на откриването на изложбата с портретна фотография „Лица в тишината” на великотърновката Даниела Минева. Събитието се състоя в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в старата столица и бе огласено от народни песни, изпълнени от хор „Плетеница”, в който участва и фотографката. Експозицията включва 34 цветни и черно-бели фотографии, при които е търсен предимно психологизмът като подход за изследването на моделите, а в творбите си авторката е искала да улови човека отвъд социалните роли и маските, които е принуден да носи.
„Тази изложба е една дълго отлагана мечта, която вече е факт. Тук ще видите лицата на много хора, повечето от които познавате, но ако видите и техните души, значи съм си свършила работата“, каза Даниела при откриването на екпозицията. Тя обяви и новия проект, по който работи. Той е свързан с майчината любов и ще включва фотографии на майки и техните синове. Идеята е творбите да бъдат представени на празника Благовещение в края на март.
„Експозицията е последователна ретроспекция на търсенията на Даниела, на отношението й към средата и обществото, в което се развива, към нещата които я вълнуват и я правят щастлива“, каза скулпторът Венко Тонков, който Минева определи като свой първи учител във фотографията и изкуството и който неслучайно бе избрала да открие изложбата. Тонков не скри удовлетворението си от всичко, което неговата възпитаничка е усвоила още от времето, когато заедно са проявявали снимките в тъмна стаичка, до днешните възможности, които предоставя съвременната техника.
Даниела е философ по образование, фотограф по призвание, талантлива певица и арт директор на Фолклорна формация „Плетеница”. Участвала е в няколко съвместни изложби във В. Търново, Добрич и София, а също така е отразявала много събития, форуми и фестивали.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново