С над 7400 тома книги е обогатен фондът на търновската библиотека през 2018 г.

Публикувано на пн, 14 ян. 2019
302 четения

7421 тома библиотечни единици са обогатили фонда на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново през 2018 г. От тях 3918 тома са получени по депозит, 1772 тома са закупени, 1697 тома са дарени от различни частни лица, организации, издателства и институции, а 34 тома са инвентирани от абонамент, отчете зам.-директорът на библиотеката доц. д-р Калина Иванова.
Основното финансиране за обновяване на фондовете и качествено информационно обслужване на гражданите е по проект по програмата “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” на Министерство на културата. На търновската библиотека е отпусната сумата от 8200 лв., а с тях са закупени 584 книги от 26 издателства. “Приоритетно трябваше да бъдат включени произведения на български автори, а книгите да са от максимално широк кръг български издателства. Освен това ние съдействахме за подготовката и изпълнение на проектите и на библиотеките от областта. От тях бяха одобрени общо 19 библиотеки, а сред тях са културните институции в Павликени, Горна Оряховица, Килифарево, с. Козаревец и др. В техните фондове са влезли книги на обща стойност 62 000 лв.”, обясни зам.-директорът.
Няколко големи дарения е получила м.г. РБ “П. Р. Славейков”. Най-големият дарител е фирма “Анастилоси” ЕООД, представлявана от г-н Димитър Огнянов. Те са предоставили 3000 тома художествена и отраслова литература, а също и офис оборудване за нуждите на институцията. Новата инфоточка на София и модерна градска ЧитАлнЯ са дарили 175 тома с предимно художествена литература от последните няколко години. Сред крупните дарители е и Зонта клуб В. Търново, които подариха 113 тома научна литература по проекта “Радичкови даряват 100 тона книги”. В списъка на благодетелите на библиотеката се нареждат още Сдружение “Детски книги” в лицето на г-н Георги Марков с 131 нови книги с акцент на детските издания и Университетско издателство “Св. Климент Охридски” чрез своя директор проф. Валери Стефанов, предали 51 тома нова академична литература.
“От големите частни дарители се откроява името на г-н Валентин Миновски с неговата изключително богата частна колекция от албуми с репродукции на руски и английски език, речници, книги от областта на историята, географията, ноти, плочи и уникални библиофилски издания, която обогати предимно фонда на отдел “Изкуство”. Дешка и Милка Деневи също предоставиха богатата си лична библиотека от литературоведски и изкуствоведски издания на търновската книгохранителница. Трябва да бъдат отличени още г-н Атанас Джафаров, дарил 295 книги, предимно на историческа тематика, и Людмил Иванов – със 175 тома езиковедски и исторически издания”, отчете още доц. Иванова.
В резултат на инициативата на библиотеката “Фоайе на книгата с автограф”, която се реализира за трета поредна година със съдействие на Министерство на културата и Общината, са закупени 764 нови книги от водещи издателства. Сред тях се открояваха търновските “Абагар”, “Фабер”, “Слово”, “ПИК”, “Ивис”. Идеята на организационния комитет е броят на участващите издателства през т.г. да се увеличи. Това е и изключителна възможност популярни съвременни автори и книги да срещнат своите почитатели, а същевременно библиотеката да актуализира своите колекции, за да може реално да бъде съвременен център за четене и информираност, сподели зам.-директорът.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново