С маратон на четенето отбелязаха Деня на книгата във В. Търново

Публикувано на ср, 24 апр. 2019
242 четения

С маратон на четенето, ден на отворените врати и още куп инициативи отбелязаха Световния ден на книгата във В. Търново. Събитията бяха организирани от Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и библиотеката при читалище “Надежда”. Празникът бе отбелязан и в местни детски градини, училища и книжарници. Участие в събитията взеха писатели, деца, учители, студенти, преподаватели.
Библиотеката при най-старото читалище в старата столица обяви 23 април за Ден на отворените врати. Всички желаещи имаха възможност да се запишат в библиотеката, без да заплащат такса. В детска градина “Райна Княгиня” се проведе Маратон на четенето, в който се включиха писателките Елда Живкова, Светлана Богданова, Веска Михова и Малина Мъглова. Участие взеха и първокласниците от СУ “Емилиян Станев” с класен ръководител Людмила Райкова. Техен гост бе поетесата Елица Кръстева.
В местна книжарница бяха организирали няколко събития. Ученици от Американския колеж “Аркус” четоха текстове на Шекспир, Сервантес, Гео Милев и Георги Господинов. “Възпитаници на нашето училище за поредна година се включват в отбелязването на този ден. Като допълнителна експозиция в книжарницата сме изложили и корици на книги, рисувани от наши ученици от 8 и 9 клас”, разказа учителят Адриана Христова. Третокласничката Татяна Русева от ОУ “Св. П. Евтимий” влезе в ролята на ВИП книжар. Тя сподели, че с удоволствие чете книги, които сама си избира. Предпочита с повече картинки и по-малко текст. Харесва поредицата на Джеф Кини и историческа литература. Други участници четоха поетични книги, представяха своите книжни открития, цитираха откъси от хумористични творби, говориха за българските автори и книжния пазар. Интересна част от празника бе четенето на текстове на чужди езици. В него се включиха студенти от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Те запознаха читателите с китайски, японски и др. чужди автори. Представена бе и книгата “Спортната слава на Велико Търново” на Ангел Ганцаров.
“За нас е традиция да отбелязваме датата 23 април. Тази година инициативите, които организирахме, са свързани не само с днешния празник на книгата. Да не забравяме, че нашият град бе обявен за историческа и духовна столица на България. В същото време В. Търново кандидатства и за Световна столица на книгата”, каза организаторът на събитията Стефка Чернева.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел Йорданов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново