С лекция на доц. Илиян Матеев започна новата академична година на Съюза на учените във В. Търново

Публикувано на вт, 10 сеп. 2019
341 четения

Новата академична година на старопрестолната организация на Съюза на учените в България беше открита официално на 3 септември в Дома на учените във Велико Търново („Къщата с маймунката“). Лекция на тема „Виетнам: новият „икономически тигър” на Изтока” изнесе доц. д-р Илиян Матеев от Стопанския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Приветствие към присъстващите – част от една от най-активните секции на великотърновския клон – „Икономика“, отправи председателят на организацията проф. Петко Ст. Петков.

Доц. д-р Ваня Цонкова представи академичното развитие и научните постижения на своя колега. Доц. д-р Илиян Матеев е специализирал в Токайски университет – Япония, в Националния университет на Сингапур, в Хонконгския университет – Китай, в Сеулския национален университет – Република Корея, в Академия „Синика”, Тайпе – Тайван и в Колумбийския университет в Ню Йорк.

По програмата за мобилност „Еразъм+” доц. Матеев е изнасял лекции в Метрополитън юнивърсити, Будапеща, Унгария, в Технологичния институт в Бежа, Португалия, в Университета на Кордоба, Испания, в Университета на Фоджа, Италия, в Университета на Балеарските острови, Испания, в Технологичния институт в Бежа, Португалия. По програмите „Еразъм” и „Еразъм+” през последните десет години доц. д-р Илиян Матеев е обучавал във ВТУ „Св. Кирил и Методий” около 30 студенти от Испания, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша, Турция и Чехия по дисциплината „Международна търговия”.

В изложението си лекторът доц. Илиян Матеев направи както анализ на икономиката на Виетнам, така и кратък исторически, географски и политически обзор на развитието на страната. По своя характер икономическите реформи във Виетнам приличат много на тези, които започват да се осъществяват в Китай от края на 1978 г. През 1986 г. започва икономическата реформа „Дой мой”, чрез която се прави преход от централизирана към „социалистическа пазарно-ориентирана икономика”. Още към края на 90-те години на ХХ век успехът на реформата „Дой мой” е очевиден като по това време вече съществуват над 30 хил. частни фирми, а нивото на бедност е намалено наполовина. Започва да се говори за „виетнамско икономическо чудо”. Особено внимание в презентацията беше отделено на ползите за Виетнам от търговската война САЩ-КНР и бързото подобряване на отношенията със САЩ. Неслучайно Световният икономически форум – Женева определя Виетнам като „най-глобална икономика”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново