С концерт на младите таланти завърши “Среща на поколенията в Царевград Търнов”

Публикувано на ср, 6 мар. 2019
96 четения

С концерт на младите музиканти завърши първото издание на “Среща на поколенията в Царевград Търнов”. Учениците от майсторските класове по цигулка, виола и контрабас представиха пред публика произведенията, по които са работили със своите преподаватели.
“Благодарим на всички, които взеха участие в тези майсторски класове. Музиката възпитава и обединява. Чрез преподаване на изкуствата ние предаваме на децата един съвсем друг мироглед, а когато една нация е културна и възпитана, тя израства много по-бързо. Това мероприятие е един трамплин за нещо още по-съществено, което може да се направи за бъдещето на нашия град и България”, сподели Дочка Михова, организатор на събитието.
“Изненадан съм от големия интерес от млади, надеждни колеги и това ме радва, защото професията на класическия музикант в последните години не е на такава почит, както беше преди десетилетия. Винаги съм много щастлив да гостувам във В. Търново, защото атмосферата е неповторима”, добави проф. Йосиф Радионов, който водеше майсторския клас по цигулка и виола. В неговия клас участва младата цигуларка Свилена Иванова от Варна, на която ѝ предстои изява на сцената на филхармонията в морската столица. “Определено вече се чувствам по-сигурна и като свиря с оркестъра ще имам повече самочувствие. Проф. Радионов ми даде доста съвети, които лично на мен ми допаднаха и ще са ми от полза занапред. Също така ми се обогати виждането върху произведенията, които изпълнявам и по които работихме. За мен майсторският клас, макар и кратък, беше много полезен”, сподели Свилена.
“Всичките деца са талантливи. Учителите им добре са се постарали и за тези два-три дни направих съвсем леки корекции. Опитах се да дам някои напътствия. Иначе целият труд на музиканта е в продължение на много месеци и години. Ние тук само шлифоваме разни тънкости или им даваме насоки. Нашата цел е да подтикнем, да вдъхновим по-нататъшното развитие на децата”, каза Калоян Трифонов, който водеше майсторския клас по контрабас. На срещата присъстваше и първата му преподавателка по контрабас – Веска Енева, която сподели, че е щастлива от тази среща със своя ученик.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново