С изложба за 195 години от рождението на Матей Преображенски музеят гостува в Ново село

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
101 четения

По повод Деня на народните будители и 195 години от рождението на Матей Преображенски Регионалният исторически музей – Велико Търново, гостува на Народно читалище “Наука-1870” – с. Ново село, с мобилната изложба “По стъпките на отче Матея и неговите сподвижници”.
Музейната експозиция представя на 8 табла живота и дейността на възрожденския просветител, книжовник, революционен деец и лечител.
Към изложбата са включени движими културни ценности – оригинални снимки и вещи на съратници на Матей Преображенски – Стефан Стамболов, Тодор Лефтеров, Бачо Киро Петров; негови авторски книги и кожените дисаги за пътуващата книжарница с революционна литература по градове и села.
Мобилната изложба ще бъде открита на 1 ноември в 11,00 часа в малкия клуб на Народно читалище “Наука-1870” и ще гостува на жителите на селото до 13 ноември 2023 г.
Моно Петров Сеизмонов (известен с прозвището Миткалото) е роден в с. Ново село, Търновско, през 1828 г. Остава сирак на 9-годишна възраст и е принуден да стане ратай, а по-късно послушник в Дряновския и Преображенския манастир. Приема монашество през 1848 г. Непрестанно учи и се самообразова. Неспокойният му и вечно търсещ дух го отвежда в Атон през 1851 г. Завръщайки се в родния край, за кратко време той учителства в Балван махала (дн. с. Ветринци) и Ловни дял, Габровско. Пребивава в Преображенския и Троянския манастир. Попаднал под влияние на старата книжовна традиция, създава ръкописен сборник със събрани слова на Ефрем Сирин и Григорий Синаит. Следва втори продължителен престой в Света гора и пътувания до Цариград, Йерусалим, Русия и Влашко.
През 1861 г. Матей Преображенски се озовава в Белград и заедно с други патриоти постъпва в Първата българска легия на Раковски. Натрупал познания и богат жизнен опит по време на дългите пътувания, се отдава на книжовна дейност. Съставя религиозно-нравоучителни книжки на достъпен говорим език, шест от които издава в периода 1867-1872 г. В тях се обявява срещу чуждата религиозна пропаганда и призовава против невежеството и суеверията. Сам пътува по градове и села и разпространява просветни и революционни идеи, чрез книгите, бунтовните вестници и революционната поща.
През 1870 г. е привлечен към изграждането на Търновския революционен комитет и Вътрешната революционна организация. Като един от най-близките помощници на Васил Левски обикаля страната, създава местни комитети, изпълнява пропагандни и куриерски задачи. Като монах и книжар е твърде полезен за прикриване на конспиративното дело на апостолите. Често придружава Левски в обиколките му из българските земи. След гибелта на Апостола работи за съживяването на комитетите в Търновско и Старозагорско през 1873-1874 г. и по подготовката на бъдещото въстание.
Оригиналната личност на Миткалото остава в паметта на съвременниците му с разностранните идеи, влечение към техниката и самобитната дарба на изобретател. При престоя си в Атон прави опити да изгради самодвижеща се мелница, използвайки енергията на морските вълни. По-късно създава оригинална водна помпа, модел на пушка и механизъм за вечен календар, който е рисуван върху стена в училището в с. Михалци през 1870 г. Разпространява познанията си за лечебни билки и народна медицина сред населението.
Матей Преображенски умира внезапно от възпаление на ухото през месец март 1875 г.
В знак на признателност към неговото дело през 1926 г. в родното му село Ново село е издигнат паметник-мавзолей по проект на търновеца Леон Филипов, със средствата и труда на местните жители.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново