С изложба отбелязаха 60-ия юбилей на проф. д. н. Атанас Дерменджиев

Публикувано на чт, 1 окт. 2020
402 четения

Фотодокументална изложба “Пътища в географията – просеки и просветления” отбеляза 60-ия юбилей на проф. д. н. Атанас Дерменджиев, дългогодишен ръководител на катедра “География” при Историческия факултет на ВТУ. Експозицията бе открита в Националния музей на образованието в Габрово от неговия директор Любка Тинчева. Тя подчерта ползотворното сътрудничество между преподавателите на катедра “География” при ВТУ и Националния музей на образованието.
Автор на изложбата е Ангел Шерилов – уредник в НМО и един от първите студенти на проф. д. н. А. Дерменджиев, а нейн идеен ръководител е гл. ас. д-р Поля Йорданова.
Експозицията включва 21 табла, които представят професионалния и личен път на професора, подредени хронологично и тематично – семейство, научен и художествено-творчески път, участията в международни и национални конференции и научни форуми, академичното развитие и израстване като зам.-ректор и ръководител на катедра “География”. Уловени са мигове от учебния процес и студентите, академичния живот, теренните практики и обучения на студенти и докторанти.
Всички гости на събитието се докоснаха до първия учебник на проф. д. н. А. Дерменджиев и до най-новата книга на Дерменджиев “Пътища в географията – просеки и просветления” с автори С. Дерменджиева, Т. Драганова, П. Йорданова и М. Дойков. Авторите определят биобиблиографията “като географската духовно-академична съкровищница, от която всички ние черпим великото и константно “пиво и храна” на познанието. Потенциалът на географската истинност на всяка страница разкриват нестандартните идеи и размисли, научните търсения и открития за географски обекти и пространства. Аргументите са много, но един е безспорен – географската гравитация е за цял живот и е фактор за баланса в природата и социума, ясно присъстващи в научното творчество на проф. д.н. А. Дерменджиев.”
Откриването бе уважено от зам.-ректора по учебната дейност на ВТУ – доц. д-р Димитър Симеонов и преподавател в Катедра “География”. На събитието присъстваха семейството на професора – съпругата му проф. д-р Стела Дерменджиева, неговите деца, преподаватели от катедра “География” при ВТУ, учители по география, експерти на РУО – В. Търново, студенти на проф. д. н. А. Дерменджиев, докторанти и граждани.
Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действителен член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност, специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т.ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново