С голям концерт малки и пораснали “Пеещи камбанки” дадоха старт на 41-вия музикален сезон на състава

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
643 четения

С голям вълнуващ концерт ДВГ “Пеещи камбанки” отпразнува началото на 41-вия си музикален сезон. На сцената на МДТ “К. Кисимов” във В. Търново излязоха таланти от всякакви възрасти, сред които имаше както настоящи, така и бивши изпълнители от състава. В публиката присъстваше и немалка част от някогашните “камбанки”, които за всички тези години са хиляди.
Групата е създадена от Владимир Габров, който и досега е неин художествен ръководител. “Пеещи камбанки” е втората детска вокална група, сформирана в България. В далечната 1979 г. е имало само една такава формация – “Сребърни звънчета” в Кюстендил. Тя обаче вече не съществува, така че “Камбанките” остават единственият подобен състав с толкова дълга история. Началото във В. Търново е поставено с едва 12 деца на възраст около 10 г., които репетирали редовно два пъти седмично. В момента при музикалния педагог и съпругата му Дора Габрова се обучават около 60 деца в 4 възрастови групи.
“Идеята да направим такава група беше на ръководството на тогавашния Пионерски дом, които ме поканиха да се заема с организацията. По това време бях учител по музика в ОУ “П. Р. Славейков” и търсех различни възможности за изява на децата по училищни тържества и общоградски празници”, спомня си Габров. Най-голям проблем в онези години се оказва подсигуряването на качествена апаратура – касетофон, музикални уредби, микрофони. По-късно, когато съставът започва да репетира, ръководителят се опитва да изгради собствен стил на “Камбанките”, който да го отличава от популярните по онова време детски хорове. И успява да го постигне с подбор на подходящ репертоар.
Първият голям успех на малките изпълнители е само година след трудното начало. Сред официалните гости на един от техните концерти във В. Търново присъства композиторът проф. Георги Костов, който е бивш ректор на Държавната музикална консерватория и бъдещ министър на културата. Той толкова харесал изпълненията на децата, че веднага предложил да свърже “Пеещи камбанки” с главния редактор на редакция “Музика за деца и юноши” в националното радио. Така през 1981 г. търновските деца излизат за първи път на голяма сцена, като пеят пред многобройна публика в зала “България” в София. От тогава датира и съвместното сътрудничество с БНР. “През годините над 150 наши песни са станали част от детския фонд на радиото. Вече е създаден и специален архив с изпълнения на “Пеещи камбанки”. В началото те продуцираха нашите песни и ни записваха, а после ние сами започнахме да се продуцираме, а те да ни помагат в записите”, сподели Габров.
Първата международна награда в голямата колекция от отличия за “Пеещи камбанки” е от Третия фестивал на детската песен в полския град Краков през 1980 г., където търновските деца печелят голямата награда. През 1983 и 1984 г. вокалната група участва в “Нова българска музика”, където представя нови детски песни на композиторите проф. Георги Костов, проф. Филип Павлов, Петър Льондев, Йордан Колев, Атанас Косев и др. Сега за формацията пише Георги Красимиров – Герасим, който е един от дългогодишните композитори на примата на българската естрада Лили Иванова. Търновци работят с него вече почти 20 г., а с негов текст, музика и аранжимент са някои от най-популярните и обичани песни на групата.
През 1984 г. нуждата от качествена апаратура за “Камбанките” става все по-осезаема. “Дълго мислих как да се справя и накрая реших да направя детски оркестър, който просъществува до 1991 г. Така станахме единствената в България детска вокална група с оркестър. В него имаше флейти, кларнет, акустични китари, пиано, ксилофон, металофон и комплект барабани”, припомня неговият ръководител.
Вокалният състав е участник в множество фестивали и конкурси в страната и чужбина. Групата е гостувала на сцените в Русия, Германия, Италия, Полша, Гърция, Словакия, Хърватска, Чехия, Македония, Черна гора и др. През годините е носител на редица престижни награди. Съставът е участвал и в немалко концерти, посветени на юбилеите на редица големи български композитори. През годините момичетата са записали и песните по програмата “Моливко”, които се изучават във всички групи на детските градини в страната. Няколко са и музикалните дискове, издадени от “камбанките” и техните производни групи.
Рожба на “Пеещите камбанки” са известните в цялата страна вокални състави “Сладки мечти”, вокална формация “G” и групите “Dreams”, “Star dreams” и “G-Voices”. Формациите също са изнесли десетки концерти в страната и чужбина, а участията им в конкурси са придружени с високи отличия. Групите имат 5 самостоятелни музикални албума.
Първият състав, който се сформира като отделна вокална група, е “Сладки мечти”. Той включва 4 от по-големите “камбанки” и съществува в продължение на 6 години. През това време те имат множество участия на родната сцена. С времето съставът добива голяма популярност и влиза в класациите на българските телевизии и радиа. Момичетата успяват да впечатлят дори гранд дамата на българската музика Лили Иванова, която в известен период от време работи с тях. След това се ражда вокалната формация “G”. Тя е създадена за празника на В. Търново 22 март 2004 г. по идея на Владимир Габров. В нея отново влизат няколко от по-големите момичета от състава. Още същата година Министерството на културата възлага на “G” участия в концерти пред българските общности в Берлин, Прага, Виена, Братислава и Будапеща. Формацията е премирана с няколко награди. След раздялата със “Сладки мечти” и “G”, от най-големите ,,камбанки” са създадени последователно “Dreams” и “Star dreams”.
Активно концертиращите състави в момента са два. “G-voices” включва 5 момичета на възраст 16-17 години и “Пеещи камбанки”, в които се изявяват 13-14-годишните талантливи певици. 7-8-годишните репетират, подготвяйки се за голямата сцена и участвайки в подходящи за тях концерти, а 4-6-годишните репетират под ръководството на г-жа Габрова, очаквайки с нетърпение своя звезден миг.
В дългогодишната си история “Пеещи камбанки” са намирали подслон на различни места. 10 години репетициите се провеждат в сградата на бившия Пионерски дом, а останалите 30 г. съставът работи успешно в Младежкия дом. Съвместната им дейност довежда до изграждането на близки отношения с редакциите на БНР и БНТ, с които са организирани първото извънстолично издание на предаването “Музикална стълбица” и конкурса за детска песен “Щуротека”.
“Контактът с децата ми носи истинско удоволствие. За мен всяка репетиция е като малко музикално шоу, забавление и наслада за душата. Децата са толкова чисти душици, толкова искрени. Може би затова винаги има какво да си кажем. Аз се държа с тях като с възрастни, работим здраво, но и се веселим истински”, споделя за удовлетворението от своята работа музикалният педагог. Затова най-голяма радост му носят успехите на неговите ученици, а много от тях, благодарение на неговия жар и ентусиазъм, са превърнали музиката в своя професия. Една от най-изявените му ученички – Деси Илиева, сега е солист в операта в Залцбург, Австрия. Евгения Брайнова, Вася Мандикова, Тотка Павлова, Ивелина Иванова, Ина Андреева, Наталия Колева, Мария Гутева, Зорница Вичева и много други са завършили музика или оперно пеене, а сега правят кариера. Но най-голямото признание за неговия труд е, че децата на неговите ученици през годините също стават част от голямото семейство на “Пеещи камбанки”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново