С дарения обновиха църковния храм в Церова кория

Публикувано на ср, 27 май 2020
406 четения

Със средства от дарения храмът “Св. Йоан Предтеча” в Церова кория се сдоби с нова, красива дограма. Чрез нея църквата доби по-старинен и автентичен вид, благодарение на цвета, допълнителните дървени лайсни и боядисаните предпазни решетки на прозорците. Първоначално събраните пари за ремонта са в размер на 1165 лв., но в последния момент арендаторът в селото дарява още 600 лв. Фирмата-изпълнител също помага с безвъзмезден труд. Всички извършени дейности по поставянето на дограмата са на обща стойност 910 лв. Така сумата не само се оказва достатъчна, но и остават пари за допълнителни ремонтни дейности.
“За тази година бяхме решили да кандидатстваме с проект пред Дирекцията по вероизповеданията за финансиране подновяването на дограмата, защото беше в много лошо състояние и при по-силен вятър прозорците се отваряха. С въвеждане на извънредното положение обаче първоначалните ни планове се провалиха. Отец Сергий даде идея да се направи дарителска кампания. Бях скептичен, но решихме да опитаме”, сподели кметът на селото Христо Кунчев.
Църквата “Св. Йоан Предтеча” е местен паметник на културата и е на 185 години. Строена е през 1835 г. На негово място преди това е имало сграда, която е била опожарена при поробването на България. Разрешението за издигането на сегашната църква е измолено от местни големци с визита в Цариград. Дадено е с ферман от султана, като документът сега се съхранява в музея към храма.
През годините на своето управление настоящият кмет не спира да се грижи за сградата. Още в първия си мандат Кунчев става член на църковното настоятелство. Преди години той преценява, че няма възможност за цялостно обновяване на храма. Затова решава да направи каквото е нужно поетапно. Така започва да изготвя проекти за ремонт и да ги изпраща към Дирекцията по вероизповеданията. Първото и най-належащо нещо, което е ремонтирано, е стряха с площ от 70 кв. м. По-късно са решени и проблемите с влагата в храма чрез изграждането на бетонен тротоар и отводнителна канавка. Последва подновяване на подовата настилка в църквата и ремонт на малкия покрив в западната ѝ част. Наполовина е положена и каменната настилка отвън, която ще бъде довършена с останалите дарени средства. За следващата година е планирано укрепването на част от поддържащите колони в олтарната част на храма.
“Не мога да не благодаря на всички, които приеха идеята присърце и се включиха активно в кампанията. Всеки дари колкото може. Общо дарителите са малко над 30 както възрастни, така и млади хора. Най-важното е, че в тези трудни времена местните жители показаха сплотеност. Включиха се дори такива, които са от селото, но сега живеят във Варна, в Несебър и милеят за родния край”, сподели Кунчев.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново