С богата празнична програма читалище „Надежда“ отбелязва своя 152-ри рожден ден

Публикувано на нд, 6 юни 2021
939 четения

С богата празнична програма читалище „Надежда“ във В. Търново отбелязва своя 152-ри рожден ден. Празничният концерт е на 8 юни от 18.30 часа в театралния салон и ще започне в 18,30 ч. В програмата са включени изложба на Клуба по битова култура и изпълнения на любителски състави, школи и клубове към читалището.

Изложбата на Клуба по битова култура ще представи 8 табла с произведения на най-изявените му членове – Петранка Карфонозова, Мария Чертоянова, Радка Иванова, Иванка Стоянова, Елена Димитрова, Ваня Попова, Пепа Боева, Марияна Градинарова и Ивелина Митева. Ще бъдат показани плетива, български бродерии, пана от рециклирани материали, предмети за бита, апликации, бутикови чанти, пантофки, облекла, книгоразделители и украшения за дома. ]

Балетна школа „Класика“ ще представи две изпълнения от „Лешникотрошачката“ на Чайковски, а смесен хор „Царевец“ ще изпълни четири произведения от Хендел, Бах и Гуно. Младежката театрална формация ще представи откъс от новия спектакъл „Бели нощи“ по Достоевски, в изпълнение на Илия Гайдев и Юлита Георгиева. Фолклорният състав „Надежда“ също ще зарадва публиката с три изпълнения. Ивелина Катрова от Клуба по творческо писане „Главна буква“ ще чете свое есе, а участници в националния конкурс „Детство мое“ ще прочетат свои произведения, разказа Виолета Белчева, секретар на читалището.

Читалище „Надежда“ полага началото на библиотечното и музейното дело, на театъра, киното и художествената галерия във В. Търново. Основано е на 8 юни 1869 г. от тридесет и двама ентусиасти, начело с Димитър хаджи Павли Иванов. Първата читалищна сграда с театрален салон в България е построена от 6 май 1885 г. до края на 1886 г. Проектът е изработен и подарен от австроунгарския инженер Франц Белабел. За подпомагане на строителството и обзавеждането е създаден фонд за набиране на средства, като княз Александър Батенберг дарява 50 златни наполеона, Стефан Стамболов отпуска 50 хил. лева и още два пъти по 2 хиляди лева. Парични дарения прави и княз Фердинанд. Сключен е заем с Народна банка, при който гаранти стават Стефан Стамболов, Киро Тулешков и Димитър Атанасов.

Читалище „Надежда“ е свързано с исторически събития, важни за утвърждаването на българската държава. На 2 август 1887 г. в неговата сграда Фердинанд Сакскобургготски полага клетва за български княз. В читалището заседават Третото велико народно събрание (19.10.1886 г.), Четвъртото велико народно събрание (3-17 май 1893 г.) и Петото велико народно събрание (9 юни-9 юли 1911 г.). Сградата на читалище „Надежда“ във В. Търново е първата, на която е поставен и историческият надпис “Съединението прави силата”.

Николай ВЕНКОВ  

loading...
Пътни строежи - Велико Търново