Ружа Велчева посвети поетична книга на Латинска Америка

Публикувано на чт, 27 юни 2019
158 четения

Великотърновската писателка Ружа Велчева представи новата си стихосбирка “Америка Латина – моя мечта, моя любов…”. “Латинска Америка за мен е несбъдната мечта. Винаги съм имала чувството, че съм част от нея и въпреки това едва ли някога ще имам възможността да отида там”, сподели пред своите гости поетесата. След това тя разказа как се е зародила тази нейна любов.
Прочитайки част от своите стихове, авторката призна за усещането за недостижимост и несбъднатост на една голяма мечта. Романтични и пропити с типичния за латиноамериканската литература магически реализъм, думите на поетесата са като обяснение в любов. Присъстващи изразиха своите впечатления от напевността на поетичните текстове и предложиха на авторката да ги предостави на композитори за създаване на песни по тях.
Стихосбирката е двуезична – на български и испански. Към поезията има включена и кратка проза. Творбите са изцяло вдъхновени от топлите чувства на авторката към бленувания континент и са плод на една дългогодишна духовна връзка.
Ружа Велчева е автор на 12 книги. Нейни стихове и разкази са отпечатвани в много централни и регионални вестници и списания, в различни антологии, както и в алманасите “Простори”, “Ирин-Пирин”, “Културна палитра” и “Света гора”. Писателката сама превежда стиховете си на испански и английски и има много публикации в поетични издания на двата езика. Нейни стихове са включени в издадената през 2015 г. в Белград двуезична поетична антология “Пред звездната врата” (Съвременна българска поезия) на издателство “Просвета” и “Пътека към звездите” на издателство “АЛМА”, Белград през 2017 г., както и в излязлата през 2015 г. в Куба антология, посветена на Че Гевара.
Член-учредител е на НОЛИ – формула 6 и на световното движение “Poetas del Mundo”, учредено в Чили. Носител е на литературна награда на НОЛИ и Община В. Търново за периода 2009-2010 г. за автентична поезия и цялостно творчество. През 2012 г. получава втора награда за хайку-поезия от международния поетичен конкурс в Мелник и първа награда за поезия на националния поетичен конкурс “Свищовски лозници-2012”. Член е на Съюза на българските писатели.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново