Рускиня вае уникални огнени скулптури в Елена

Публикувано на чт, 4 апр. 2019
782 четения

“Искам да кажа едно голямо благодаря на България. Не спирам да ѝ благодаря всеки ден, правя го с цялото си сърце. Нейното излъчване, топлина, природа и хора сгряват душата ми. Те са извор на творчество”, с това откровение започва срещата ни Ирина Пожарицкая, която от шест години живее във възрожденска Елена. Ирина е една от четирите руски художнички, които на 10 април ще открият съвместна изложба в залите “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Експозицията си те са нарекли “От цялото сърце”. “В нашето Сдружение на руски художници влизат творци от различни направления и стилове. Освен живопис, правят произведения от приложни изкуства – керамика, батик, барелеф, боядисване на стъкло и т.н. Аз ще представя в изложба във В. Търново моите скулптури, пластика и керамични картини”, споделя Ирина.
“В предишния си живот бях журналист, поет и писател. Имам издадени няколко книги. Един от моите разкази е награден с диплом за най-добър разказ на XX век. Първо живеех в град Омск, Сибир, а след това и в Санкт Петербург, където работех като журналист и редактор на едно голямо списание. Но животът в студ и тъмнина започна да ми тежи, реших да променя съдбата си. Обиколих цяла Европа, за да намеря моето място. Накрая избрах да живея в България, защото се влюбих в малкото градче Елена. Тук е спокойно, хубаво е, има чудесна природа. Самата възрожденска атмосфера, старите калдъръмени улички ме вдъхновяват.
Обичам старите градове и села със запазена ахитектура като Елена, Велико Търново, Трявна, Арбанаси, Жеравна, Боженци, Несебър”, продължава да реди думите чаровната дама. Очите ѝ започват да греят още по-силно, когато споделя, че точно тук, в България, е осъществила една от големите си мечти – да стане художник, керамик. Художествената керамика е моят живот, тя е страст и любов, признава Ирина.
Благодарна е на съдбата, защото в Елена е срещнала майстора Валентин Димитров, който започнал да ѝ дава уроци по грънчарство и керамика. “Глината е материал, който ми позволява да правя различни неща. Тя е цяла Вселена. Преди да дойда в България, не се бях докосвала до нея. По цял ден работех пред компютъра. Сега, когато я държа в ръцете си, имам усещането, че тя е жива и понякога дори ми диктува какво да направя с нея. Аз слушам и правя това, което тя поиска от мен. Така се раждат интересни неща – скулптури, пластика, чинии, картини”, споделя Ирина. Доволна е, че вече сама може да дава уроци на грънчарското колело на деца и възрастни. “Щастлива съм, че Елена, която вече наричам мой град, е място, където туристите не спират да идват. Те минават постоянно край моята работилница и с нескрит интерес наблюдават какво правя. Някои дори сядат да опитат и се радват, когато изваят нещо с ръцете си. Аз също се радвам, че са направили първите си стъпки под моето ръководство”, признава майсторката.
Самата тя се опитва да следва и да развива традициите, свързани с българската средновековна керамика. Харесва ѝ да прави чинии в стила на прочутата търновска сграфито керамика от XII век. Рускинята е изработила и серия декоративни чинии, на които са изобразени българските ханове. Сега те са изложени в Двора на кирилицата в Плиска.
Същевременно Ирина се занимава с един уникален вид – огнена скулптура. В България почти няма творци, които да ги правят, защото създаването им изисква много знания и умения, а също и много труд. Пожарицкая пояснява, че е направила няколко такива огнени скулптури на Ленд-арт фестивал “Незабравка” край Габрово, както и в Елена, София, в Сърбия.
При направата им се започва с проекта, след това се взема специална глина, която издържа високи температури при изпичането и може да стои на открито. Самото изпичане става на мястото, където ще бъде експонирана. Прави ѝ се специална каолинова риза и скулптурата започва да се изпича на огън в продължение на 10-12 часа. Повишаването на темрературата на 1000 и повече градуса трябва да стане плавно. Това е красиво и уникално шоу. В края, когато е готова, се отваря. Горещата скулптура е много впечатляваща”, разказва Ирина.
Освен в Ленд-Арт Фестивал “Незабравка” тя няколко пъти е участвала в Международния панаир на занаятите, които се провеждат в “Етъра”, където е показвала руска керамика, във Фестивали на модерното изкуство в Елена. Участието в подобни форуми ѝ харесва много, защото вижда каква е реакцията на хората при срещата с творци като нея.
Талантливата рускиня с нетърпение очаква 6 април, когато в Елена ще се състои Фестивал на модерното изкуство. В рамките на форума тя и Валентин Димитров ще представят изложбата “Пътепис за двама”.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново