Руската художничка Татяна Пачгина с първо голямо самостоятелно представяне

Публикувано на пн, 31 май 2021
528 четения

Руската художничка Татяна Пачгина, която избра да живее във В. Търново, представя първата си голяма самостоятелна изложба в старата столица. Експозицията е озаглавена “Брандове VS хора” или “Брандове срещу хора”, като е резултат и от обучението на Татяна във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата се състои от картини и инсталации, създадени по време на двугодишната ѝ магистратура. Официалното откриване е на 9 юни от 17,30 ч. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, където експозицията ще остане в продължение на 3 седмици.
“Стигнах до живописта от областта на рекламата. Темата, която избрах, ми е близка и ме вълнува. Ние живеем в потребителско общество. Брандовете, логото и рекламата отдавна са част от нашия живот. Те формират нуждите, желанията, идеалите за красота. Съвременният човек живее в изкуствено създаден свят – на митовете и легендите, на брандовете, които често струват милиони. Светът е пълен с информация и сега не само рекламата, но и произведението на изкуството трябва да има ярък образ, за да може бързо да привлече зрителя и да задържи вниманието му”, казва Пачгина. Когато създава своите работи, тя използва ежедневни неща – каталози на продукти, вестници, плакати, строителни материали, пластмаса, полиетилен и други, като в своите картини се опитва да използва дори провокацията и кича. Според нея изложбата ще представлява интерес за всеки зрител, дори за децата.
Татяна е родена в Русия, в големия индустриален град Ижевск, Урал. Живее в различни европейски държави, но избира България и В. Търново, защото ги усеща като място, където може да живее комфортно, да отглежда децата си и да се занимава с изкуство. За нея В. Търново е уникален град със силна творческа енергия. В него тя намира много приятели. По време на живота си в България художничката участва в много изложби във всички големи градове. За обучението си във ВТУ е благодарна на своите преподаватели проф. д-р Иван Узунов, доц. д-р Илиян Лалев, доц. д-р Деница Янева и декана на Факултет Изобразително изкуство – доц. д-р Светослав Косев.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново