Руската художничка Татяна О’Махони се чувства като у дома в България

Публикувано на вт, 9 апр. 2019
301 четения

Татяна О’Махони е една от четирите руски художнички, които с много любов и желание подготвиха изложбата “От цялото сърце”. Експозицията ще бъде официално открита утре – 10 април, в Изложбените зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново.
Животът на Татяна е посветен на семейството и изкуството. Тя е родом от Севастопол. Рисува, откакто се помни. Родителите й са инженери. “Сестра ми също е инженер, мечтаеха и аз да работя нещо такова. Но аз се оказах бялата врана в семейството“, разказва Татяна. Още на 16 години направила стенопис в училището, в което учи. После завършила и точно това в Университета по изкуствата в Москва.
Съдбата отвела Татяна във Великобритания, след като се омъжила за ирландец. Там семейството живяло 17 години. На Острова Татяна завършила и живопис в един от местните университети. Участвала в редица изложби с други художници.
Няколко са темите, които вълнуват авторката. “Обичам историята и за това в картините ми присъстват различни мотиви, свързани с нея“, споделя художничката. В Дряново има много интересна скулптура на жена върху кон. Историята й е свързана с османското владичество, когато българките е трябвало да плащат като данък на султана красиви момичета. Една от тях отказала да отиде в харема на владетеля и за това е била наказана да мине гола през целия град. „Тази случка толкова много ме впечатли, че нарисувах този сюжет“, споделя Татяна. Темата я вълнува, защото казва, че България е станала втората й родина. Чаровната рускиня признава, че е пристигнала със семейството си в България, за да може синът й да опознае славянските си корени. Младежът изкарал две години тук, но сега живее близо до Лондон. Татяна с усмивка разказва, че той продължил семейната традиция – завършил технически университет. Тя и съпругът й почти 4 г. живеят в България и нямат намерение да я напускат. Посетили много места в страната, преди да се установят в Царева ливада. Били в Стара Загора, Казанлък, Елхово, Бургас, Варна, Добрич, Плевен и Русе. “Когато дойдохме във В. Търново, това беше любов от пръв поглед. Но се оказа, че северно от В. Търново релефът е много равен, а аз съм свикнала с планините, затова избрахме полите на Балкана. Там се чувствам като у дома си, защото около Севастопол също е хълмисто”, пояснява тя.
Татяна обича да рисува и социални теми. Миналата година направила изложба против изсичането на горите в България. Третата тема, която претворява като автор, е свързана с Втората световна война. Рисува, когато нещо я развълнува дълбоко.
Татяна O’Махони казва, че българите и руснаците са много различни. В началото, когато пристигнала в България, си мислела точно обратното, че двата народа много си приличат. “Оказа се, че вие – българите, сте много лек народ, не сте сложни натури като нас, руснаците. Вие сте южняци като гърците, италианците, испанците. По-бавни сте, по-открити за разлика от нас. Топли сте, ние сме по-студени. Това са фундаментални различия”, заявява Таня. Когато отишла във Великобритания, си мислела, че ирландците са по-близо до англичаните, но се оказало, че те повече приличат на славяните. Бунтари са, характерcj им е като фойерверк. Изригват, но бързо се успокояват.
В края на срещата ни Татяна не пропуска да покани всички почитатели на изкуството на откриването на изложбата “От цялото сърце”. В съвместната си изложба четирите дами – Оля Рибакова, Татяна Пачгина, Ирина Пожарицкая и Татяна О’Махони, ще покажат произведения, които те карат да се усмихнеш. Щастлива е, че съвсем случайно преди около година разбрала, че Татяна Пачгина и Оля Рибакова правят съвместна изложба във В. Търново, запознала се с тях и се присъединила към компанията им. Започнали да правят съвместни изложби в Поморие, Русе. Те са и едни от най-активните в Сдружението на руските художници, в което има около 30-40 участници. Таня казва, че е много важно за тях, защото си помагат със съвети, дават си идеи, организират си мастър класове и всички са доброжелателни един към друг.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново