Румънка спечели Grand prix в онлайн изданието на “Сребърна Янтра”

Публикувано на ср, 7 окт. 2020
150 четения

Първото Grand prix Junior отпътува за Молдова

15-годишната Дария Пинтилие от Румъния записа името си в 18-годишната история на международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Сребърна Янтра”, спечелвайки Grand prix в първото онлайн издание на музикалния форум, проведен от 7 до 30 септември във Велико Търново.
11-годишната Патрисия Попович от Молдова пък спечели безапелационно първото Мини Гран при “Сребърна Янтра” сред 130 участници от 5 до 12 години.
В условия на различен режим на извънредни ситуации, 260 млади таланта от 28 държави изпратиха своите 230 видеоклипа за участие в конкурса, който тази година се проведе при нов регламент – 6 възрастови групи от 5 до 25 години при индивидуалните изпълнители, атрактивната категория “Пеещи семейства” и новата категория “Дуети”.
Международното жури, ръководено за поредна година от голямата Силвия Кацарова, този път бе съставено от 23-ма продуценти, професионални музиканти, композитори, певци и организатори на събития от 18 държави.
На 2 октомври в YouTube канала на “Сребърна Янтра” бе излъчена двучасова “Вечер на наградите” – съвместна продукция на сдр. “Сребърна Янтра-2003” и “Еврофолк” ТВ.
Победителката Дария Пинтилие е известно име в музикалните среди на Европа. Тя е носител на големите награди на авторитетни конкурси в Италия, Словения, Малта, Румъния… Дария е спечелила и различни музикални формати в своята страна. В момента е една от участничките в румънския “Х Фактор”, където са и миналогодишната носителка на Гран при от В. Търново – Марта Верекия (Италия), най-младият член на настоящото жури – Доминик Симионеску (Рум) и още други, преминали през сцената на МДТ “К.Кисимов”.
Географията на “Сребърна Янтра” непрекъснато се разраства. В онлайн формата тази година се включиха изпълнители от Куба до Китай, от Мексико до Казахстан, от Острова на цветята – Мадейра, до Киргизстан, от Русия до Аксарай и Кападокия в Турция…
“Новата реалност наложи и нови регламенти. В момента в света се правят много онлайн конкурси, но почти всички – за първи път. И макар че няма предварителна селекция, с гордост мога да кажа, че при нас се явиха изключително силни изпълнители. Достатъчно е да спомена, че в конкуренцията се включиха участници в Детската Евровизия, представяли Португалия, Албания, България…, участници в детския “Славянски базар”, “Нова вълна”, “Sanremo Junior”, както и в “Х Фактор” и “The Voice of….” В журито също имаше респектиращи имена. За първи път при нас журира представителят на Националната телевизия на Португалия, отговарящ за Евровизия, също и президентът на WAPA – Световната асоциация на сценичните изкуства, както и членове на FIDOF, WAPA и UNESCO, директори на Европейски фондове за култура…”, сподели Румяна Начева – продуцент и директор на МК “Сребърна Янтра”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново