Ризи полетяха в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”

Публикувано на пн, 30 Ное. 2020
192 четения

Разноцветни ризи полетяха в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Те са част от арт инсталацията на художничката Галина Цветкова, която е и дългогодишен преподавател във Факултета по Изобразително изкуство към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
“Летящи ризи” е художествен проект, реализиран близо до концептуалната линия на други авторски изложби на художничката: “Обличани рокли” от 2017 г. и “Чувал ли си – Не съм чувал” от 2018 г. Фокус на творческия интерес в този свързан процес е намесата в нещата от бита, която ги откроява като вид “произведение на изкуството”.
“Съществена особеност на различната гледна точка е признаването на автентичността на Ризите като артефакт с включване на уникалната им персонална принадлежност. Това е главно съображение на творческата програма, в която оригиналът диктува характера и състоянието на фантазния образ, проблемите на композицията, картинното пространство, колорита и изразните похвати в конструкцията на визуалния език”, смята авторката. Проектът е вдъхновен от духовния силует на художника Цанко Петров (1942-2019) и е реализиран с убеждението, че Битието на всеки човек е свързано с цялата Вселена в най-дълбоката си същност.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново