Рисунки на три деца от СУ “В. Благоева” станаха част от международен проект

Публикувано на вт, 12 Дек. 2017
370 четения

Рисунки на трима седмокласници от СУ “Вела Благоева” във Велико Търново станаха част от международния проект “Дунав – Река с много история”. Николай, Васил и Николай нямат роднинска връзка помежду си, но носят фамилията Василев. Те участват в експозицията със 7 произведения, върху които са изобразени Патриаршията на крепостта “Царевец”, историческият храм “Свети Димитър” и сградата на бившия конак, в която сега е разположен музей “Възраждане и Учредително събрание”. Момчетата са работили под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Даниел Терзиев.
Изложбата с детски рисунки съпровожда представянето на уникалната инсталация, която включва 45 реалистични обемно-пространствени макети на значими културно-исторически обекти, разположени от двете страни на Дунав. От българска страна в атракцията са включени умалени копия на крепостта “Баба Вида” във Видин, параход “Радецки” в Козлодуй, Дворецът в Балчик, русенската библиотека. Сред макетите са и трите исторически обекта, които са нарисували възпитаниците на “Вела Благоева”.
Изложбата с макетите вече гостува в Русе, а сега е подредена и в Плевен. През почивните дни творческият екип от търновското училище заедно с директора Ангел Янчев разгледа атракцията и се включи в честванията на 140-годишнината от Освобождението на Плевен.
“Останахме много впечатлени от инсталацията, която е с дължина 18 м и е широка 4 м. Атракцията ще бъде представена в общо 8 изложби – по четири в България и Румъния. За транспортирането на макетите са необходими три тира. Организаторите споделиха, че около 2000 души на ден разглеждат атракцията. Щастливи сме, че рисунките на нашите ученици станаха част от този значим проект”, сподели Даниел Терзиев.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново