Режисьорът Камен Калев представя във В. Търново новия си филм “Февруари”

Публикувано на ср, 10 Ное. 2021
95 четения

Новият филм на режисьора Камен Калев тръгва по кината в България, след изключително успешно представяне на световната сцена. Сред многобройните му успехи е включването в официалната селекция на кинофестивала в Кан през 2020 година.
На 12 ноември от 19,30 в кино “Искра” Калев ще представи лично ”Февруари” пред великотърновските почитатели на филмовото изкуство и ще е на разположение за разговор с всички желаещи да обсъдят филма лично с автора след прожекцията.
“Февруари” е поетичен разказ за събитията от живота на един човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като че ли го напътства. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред към смъртта.
“Февруари” е може би най-личният филм на Камен Калев. Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събития от неговия живот по необичайно поетичен и интригуващ начин. Работата по филма продължава пет години и преминава през много перипетии и интересни обстоятелства – от откриването на актьорите Лъчезар Димитров и Кольо Добрев (непрофесионалисти), през снимането на лента с личната 16-милиметрова камера на Христо Явашев – Кристо и стигнем до превеждането и включването във филма на текстове от Борис Христов, Албер Камю и Камел Дауд.
Във “Февруари” виждаме за последно на екран и незабравимия Иван Налбантов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново