Ретроспективна изложба на Анастасия Тонкова представя 30 творби от стъкло

Публикувано на пн, 29 май 2023
368 четения

Ретроспективната изложба “Небе зад очите” на великотърновската художничка Анастасия Тонкова, включваща 30 творби от стъкло, беше открита в Габрово като част от празника на града – 21 май. Събитието в Галерия “Орловска 10” събра много хора на изкуството, а идеята на експозицията беше чрез тези произведения в малък формат да бъдат представени различните техники за художествена обработка на стъкло, с които са създадени – фюзинг, емайл и гравиране.
“Стремежът ми при работа с предизвикателната медия стъкло през годините е бил да съчетая спонтанността на рисунката и жизнеността на цвета, като ефектите при обработката на материала да се разграничат от усещането за декоративност и приложна функция. Затова разглеждам произведенията си като интригуваща възможност за изява пред автор, боравещ с живописните средства, без претенцията за търсене на монументалността в материала”, казва за творбите си Тонкова, която е преподавател в катедра “Стенопис” към Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Тонкова споделя, че интересът ѝ към изразните средства на витражните техники и художествената обработка на стъкло се развива през годините, благодарение на съприкосновението ѝ с професионалната общност на художници, утвърдили своето име като творци в сферата на витража и стъклото (Борис Желев, Олег Гочев, Даниел Иванов, Пламен Кондов, Велина Сталева и др.). С помощта на технологичното оборудване на творческата база за топла и гореща обработка на стъкло към ФИИ на ВТУ от 2012 г. до ден днешен тя успява да наблюдава и изпробва възможностите на стъклото. Като студент, а по-късно и като преподавател, тя става пряко или косвено част от екипи, осъществяващи проекти във витражните техники като част от учебни задачи и дипломни проекти.
За личната ѝ увереност като автор при реализация на идеите ѝ чрез художествена обработка на стъкло голяма заслуга има художникът, дизайнер и технолог Данаил Николов, ръководител на творческа база “Николсен Кера Глас Арт Студио” в Банкя, при когото през 2014 г. и 2015 г. Анастасия завършва квалификационен курс . Понастоящем неизменен сътрудник за реализацията на актуалните творчески проекти, свързани с художествената обработка на стъкло, е Пламен Кондов, в създаденото от него студио за дизайн и стъкло. През последната година, благодарение на академичен обмен по програма “Еразъм” в Националния университет по изкуствата в Букурещ, където Тонкова има възможност да работи с художничката Йоана Стелеа, към изразните средства на топлата обработка на стъкло-фюзинг в произведенията ѝ навлизат и възможностите на студената обработка – гравиране. Представителният облик на творбите в проекта се дължи на технологичното сътрудничество и творческия опит на скулптора Венко Тонков, който съдейства да се реализира в настоящата експозиция органичното, класическо съчетаване на метал и стъкло, посочва Тонкова.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново