Рекорден брой участници събра конкурсът за криминален разказ

Публикувано на пн, 16 ян. 2023
397 четения

Впечатляващите 166 участници от цялата страна изпратиха своите истории за тазгодишното, второ издание на националния конкурс за криминален разказ „(Не)разкритият случай“, организиран от Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново. Това е 10 пъти повече от броя на включилите се в първото издание, което се проведе през 2021 г. Най-възрастният писател в надпреварата беше на 78 години от Пловдив, а най-младите участници се оказаха две групи 12- и 13-годишни ученици от Бургас и Варна. Съревнованието се радва на особено голям интерес, тъй като бяха получени творби не само от региона, а и от много други области като София, Шумен, Ст. Загора, Плевен, Хасково, Сливен, Благоевград и др. Журито беше приятно изненадано от участието на творци и от селата Хитрино (Шуменско), Вълкосел, общ. Сатовча, Беброво (Еленско) и др.
„От някои училища се включиха почти цели класове, което е много радостно. Чудесно е, че конкурсът набра такава скорост и още на втората година се превърна в един от най-популярните в страната“, посочи доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека. Тя обяви, че през есента предстои поредното издание на надпреварата за написване на криминален разказ.
„Да се прочетат и да се оценят толкова голям брой творби за кратко време всъщност не беше трудна задача. Оказа се ужасно трудна задача“, отбеляза с чувство за хумор Момчил Шивачев, инициатор за провеждането на конкурса, завеждащ отдел „Обслужване на читатели“ в библиотеката и член на журито. Той припомни, че това е била и причината определянето и награждаването на победителите да се отложи с около месец. Шивачев посочи, че сред участниците е имало както утвърдени писатели, така и младежи, хващащи перото може би за първи път. „Някои от вашите светове определено бяха мрачни и зловещи, други – до болка затрогващи и човешки, трети – забавно-комични, четвърти – изпълнени с адреналина на чистия екшън, а пети – мистериозни, каращи ни сериозно да гадаем“, посочи той.
„За съжаление имаше и автори, които подложиха на съмнение нашите познания за книгите. Имаме 4 напълно изплагиатствани творби от писателите Артър Конан Дойл, Жорж Сименон и Николай Сизов. Интересното е, че дори имената на героите не бяха сменени и съответно тези „творци“ бяха дисквалифицирани своевременно“, отбеляза друг от членовете на журито – Стела Димитрова, библиотекар в РБ „П. Р. Славейков“, допълвайки, че леко затруднение за оценяващата комисия е създал и факта, че над 20 разказа са носели името на конкурса – „(Не)разкритият случай“. В състава на журито бяха още Весела Кънчева, главен редактор и криминален репортер във в. „Янтра днес“, и журналистът Веселина Ангелова.
Големият победител в тазгодишната извънредно оспорвана надпревара е Памела Леонидова от Русе. Със своята психологическа дълбочина и чудесен стил на писане нейният разказ „Травма” дълбоко впечатли и четиримата членове на журито. За своето първо място тя получи парична премия, грамота за участие, картина на художника Иван Бочев, три криминални трилъра, както и почетен знак на РБ „П. Р. Славейков”. Наградата й връчи доц. д-р Калина Иванова.
„Творческите ми изяви до момента не са много. Печелила съм веднъж, но второ място, така че за първи път съм победител. Надявам се да успявам все така“, сподели Памела.
Второто място зае Евгения Динева от София с разказа си „Единени”, а третото си поделиха Стефан Митев от Г. Оряховица с разказа „Гонка в Балтимор” и Красимир Христов от Плевен с неговата творба, озаглавена „Двамата”. Поощрителни награди под формата на книга и почетна грамота получиха седем деца от град Бургас и трима млади представители на град Варна. Специални поощрителни награди в настоящото второ издание на конкурса за криминален разказ журито присъди на Елка Петрова от Враца, Далия Димитрова от Разград и Мария Дилова от Враца.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново