Рекорден брой таланти идват на фестивала “Звукът на времето”

Публикувано на вт, 30 апр. 2019
584 четения

Около 350 млади музиканти ще участват в Международния фестивал “Звукът на времето”. 250 от тях ще покажат своите вокални възможности, а 100 ще премерят сили като инструменталисти. Организаторите са подготвили разнообразна конкурсна и съпътстваща програма, а наградният фонд е 4500 лв.

Гостите на фестивала ще могат да видят и да се докоснат до дигитален акордеон, който е последен модел в света. Това ще бъде възможно благодарение на специално организирания за това уъркшоп. Предвиден е също открит урок по поп и джаз пеене. Интерес представлява и разделът за авторска творба, посветена на В. Търново. Т.г. ще бъдат представени китарният инструментал “Усещане за любов в старопрестолния град”, който е композиран от бащата на Криско Радослав Талев и творбата за акордеон на Станимир Демирев. До момента  в този раздел през годините са създадени два инструментала за пиано и една песен за В. Търново.

Представянето на младите музиканти също е организирано по атрактивен и модерен начин. То ще бъде с видеовизитки, без участието на традиционен водещ.

“Звукът на времето” от т.г. може да се похвали с приза за най-добър многожанров конкурс в България. Отличието е получено чрез анонимно гласуване на интернет платформата “Конкурси за млади изпълнители” и ще бъде връчено официално на самото събитие. Форумът е в Топ 10 на най-престижните детски конкурси в страната. Дипломите на победителите в него са валидни за кандидатстване за стипендии в различни фондации, подкрепящи даровити деца.

През 2019 г. участниците са от 6 държави – Русия, Ирландия, Полша, Сърбия, Хърватия и България. Те ще бъдат разделени в 2 категории –  инструменталисти и вокалисти, и 4 възрастови групи. Най-малките са до 8 г. като се очаква да дойдат и две дечица от Тутракан, които са на по 3-4 годинки. Втората група включва момичета и момчета от 8 до 12 години, в трета са от 12 до 16, а в четвърта от 16 до 25 г. Всички те са предварително одобрени и допуснати до участие. В миналите издания на конкурса до момента са се включили над 1000 деца. Много от тях впоследствие са постигнали своите  успехи като музиканти. Пример за това са поп изпълнителката Невена Пейкова, пианистите Хасан и Ибрахим и др.

Шестото издание на фестивала ще се проведе от 2 до 5 май. Инструменталистите ще се представят в Изложбени зали “Р. Михайлов”, а вокалистите в ДКС “В. Левски”. “Благодарни сме на кмета Панов и Общината за подкрепата. Радваме се, че с всяка изминала година участниците стават все повече”, каза Петя Василева, арт директор на “Звукът на времето”.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново