Регионалната библиотека във Велико Търново проведе международна конференция

Публикувано на вт, 23 Ное. 2021
145 четения

Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново беше домакин на Двадесетата национална научна конференция “Библиотеки – четене – комуникации”. Тя бе с международно участие. Форумът беше посветен на информационното осигуряване на лица със специални потребности и обхващаше теми в областта на библиотечните и информационни науки, книгознание, литературна история, печатни комуникации и медии. Участие взеха учени, университетски преподаватели, научни работници, членове на ББИА, както и научни специалисти от чужбина.
Заради наложените противоепидемични мерки от Министерство на здравеопазването и Община Велико Търново, за втора поредна година научната конференция се проведе в онлайн формат. След провеждането ѝ интересуващите се от представянето на конкретни доклади имат възможността да ги проследят в YouTube, посочиха организаторите. Използвайки тематичната насоченост на конференцията, Регионалната библиотека представи за общността реализацията на “Проект – Tech.Library – Подобряване на услугите на публичните библиотеки за потребители с увредено зрение чрез ИКТ инструменти и обучение”. По повод провеждането ѝ, екипът на библиотеката и конкретно отдел “Справочно-библиографски и краезнание” подготви указател с библиографски данни за всички доклади и автори, участвали в конференцията от 2002 до 2020 г. Първоначално указателят ще е в онлайн формат, достъпен от сайта на библиотеката, а по-късно ще бъде издаден в книжно тяло. От културната институция смятат, че изданието ще бъде полезно както за самите участници, с цел събиране на библиометрични данни, така и за бърза ориентация на студентите в намирането на необходимите им доклади в помощ на тяхното образование и не на последно място за работещите в библиотеките и сходни организации.
Конференцията се проведе под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. Нейни организатори са РНБ “П. Р. Славейков”, Университет по библиотекознание и информационни технологии – София, и Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий”. С финансовата подкрепа на Фондация “Глобални библиотеки – България” ще бъде издаден и сборник с докладите от срещата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново