Разкопки на четири обекта подготвя проф. Казимир Попконстантинов

Публикувано на чт, 31 май 2018
738 четения

На четири знакови обекта ще работи това лято великотърновският археолог проф. Казимир Попконстантинов. Видният учен е откривател на мощите на св. Иван Кръстител на остров Свети Иван край Созопол. Проучванията му в манастирския комплекс ще продължат през август.
Археологическото лято за професора ще започне на 10 юни с разкопки в района на тервелското село Оногур, където от две години разкрива голяма епископска базилика в ранновизантийската крепост “Палматис”. Това е най-големият раннохристиянски храм у нас, като на дължина достига 55 м, а на ширина – 30 м. Досега сме открили над 5000 фрагмента от базиликата, а сред тях има отлично запазени бази и капители от колоните, олтарната преграда и др., обяснява професорът.
Древният храм от Оногур по мащаби може да бъде сравняван единствено с раннохристиянските църкви “Света София”, издигната от император Юстиниян, и “Света Ирина” в Константинопол, както и със “Свети Николай Мирликийски” в Мира, твърди археологът. Базиликата в Тервелско се отличава и с нетрадиционна архитектура. В олтарната абсида например има синтрон – четири каменни стъпала, разположени амфитеатрално. Те се използват за сядане на висшите духовници.
Разкопките край Оногур се финансират от Община Тервел и Министерството на културата, а търновският археолог копае в екип със специалисти от Историческия музей в Добрич.
През юли проф. Попконстантинов ще продължи проучванията в Княжеския манастир във Варна, както е известен обектът в местността Пчелина. Това е най-голямата българска обител от IX-X век по цялото Западно Черноморско крайбрежие от Дунав до Константинопол. За него специалистите имат податки, че е построен от св. цар Борик Покръстител.
След това професорът ще се включи в разкопките на ранновизантийския град в местността Градище край Габрово. Ръководител на обекта е доц. д-р Росина Костова от ВТУ, а финансирането е подсигурено от Община Габрово. Това не е било само крепост с отбранително-охранителен характер. Намерените находки като монети, работилници и елементи, подсказващи обработката на желязо и стъкло, дават основание да се счита, че става дума за укрепено селище от градски тип с гъсто застрояване и добре оформени улици, посочи проф. Попконстантинов.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново