Райна Недялкова издаде седмата си стихосбирка с благотворителна кауза

Публикувано на пт, 15 Ное. 2019
222 четения

Великотърновската поетеса Райна Недялкова е готова със своята седма стихосбирка. Тя е най-голямата от всички до момента и включва 99 произведения. Книгата се роди в навечерието на Световния ден за борба с диабета, който от години е част от живота на авторката. Въпреки трудностите, съпътстващи дните ѝ, Райна и този път е решила да дари всички приходи от продажбите на новата си стихосбирка за благотворителност.
“Целувка на сълза” се появи точно в Деня на доброто – ден, който е напълно подходящ, заради добрите дела, които поетесата не спира да прави. Нейната кауза и този път е свързана с мисията ѝ да помага на хората в нужда. За пореден тя е избрала да зарадва малчуганите от Дом за деца, лишени от родителски грижи в град Роман, и в частност Салвадор, който също като нея е с диабет. Великотърновката с голямо сърце се надява да успее да направи Коледата на дечицата още по-вълнуваща и топла. За всички това ще е двоен празник, защото това е и рожденият ден на Салвадор.
“Със средствата от продадените книги за пореден път ще направя дарение. Така го усещам с душата и сърцето си. Покойният ми дядо ми казваше “Прави добро, защото Господ вижда и записва в тефтерите си” и аз винаги се опитвам да следвам този съвет”, споделя поетесата.
Книгата е оформена в три раздела. Първият е озаглавен “Пречистване” и включва стихове за живота. Той съдържа най-много творби. 60-те стиха засягат темите за самотата, за сбъднатите мечти, за любимите хора и места, и за добрите дела. “Смятам, че когато човек прави добри дела пречиства душата си, и затова го озаглавих “Пречистване”, казва авторката. Вторият раздел включва любовна лирика и носи заглавието “Влизай любов”. В него има 27 стиха, много от които са тъжни и самотни. Въпреки това, той все пак носи в себе си надежда и очакване. Последната глава се нарича “Благовещенски лалета” и е посветен на тези, които не са между живите. В него са намерили място 12 творби и носи заглавието на стихотворението, посветено на майката на поетесата.
“По време на Благовещение в градината на къщата ми винаги цъфтят лалета, които майка ми бе посяла преди години. Те са ми скъп спомен от нея и вече са останали само десетина, но всяка пролет продължават да ме изненадват. Именно те ме вдъхновиха да напиша този стих, който ѝ посветих”, разказа авторката.
Освен поезията на Райна Недялкова книгата отново включва графики на големия великотърновски художник Христо Панев. За пореден път той е автор и на корицата, като е предоставил на авторката всички свои творби напълно безвъзмездно.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново