Радослав Гизгинджиев представи новите си книги

Публикувано на пт, 14 юни 2019
263 четения

Разговори за вампири се водиха в театралния салон на читалище “Надежда” във В. Търново. Така премина представянето на двете нови книги на писателя Радослав Гизгинджиев. “Лепири” и “Вампирът: по следите на сянката” са както свързани, така и различни. Докато “Лепири” е художествена литература, “Вампирът: по следите на сянката” е задълбочено документално проучване по темата, свързано с дипломната работа на автора. Гизгинджиев е изследвал множество български народни песни, в които се пее за вампири. Той сподели, че занимавайки се с темата, е нагазил в неочаквано дълбоки води.
Представянето на двете книги предизвика разпалена дискусия. Много от хората в залата се включиха както с въпроси, така и със свои виждания по темата. “Ние чувстваме Радослав като част от нашето читалище. Той е наш приятел и сме горди с това. Когато четем неговите произведения, сякаш държим в ръцете си част от неговото сърце”, каза Ивелина Митева, библиотекар в “Надежда”.
“Аз наистина се чувствам като вкъщи. Много пъти съм идвал неофициално. Това място за мен е специално убежище и затова държах представянето на книгите ми да се състои тук. Много книги от фонда на читалището ми бяха страшно полезни, за да направя своите още по-силни и въздействащи”, сподели Гизгинджиев. Писателят поясни, че всъщност лепири означава вампири и така са наричани те именно в Търновския край.
В края на срещата писателят получи почетна грамота от НЧ “Надежда”. Тя е за приноса му в развитието на културата, опазването на българските традиции и в знак на признателност към всеотдайната му работа като дарител на читалището.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново