Провеждането на Дикси Джаз Феста това лято остава под въпрос

Публикувано на чт, 7 юни 2018
295 четения

Провеждането XI издание на Дикси Джаз Фест във Велико Търново остава под въпрос. До няколко дни след събрание на Управителния съвет на едноименната фондация ще стане ясно дали културното събитие ще се проведе.
Преди дни екипът ѝ реши, че не могат да организират фестивал без необходимото време за подготовка и със средства, които да обезпечат фестивала. За това са отказали и предложената финансова помощ в размер на 15 000 лв. от фондация “Америка за Българя”, които подпомагат културното събитие последните три години.
Подготовката за изданието през 2018 г., което по традиция се провежда през юли, започва още в края на м.г. с подаването на писмо за включване в културния календар на Община В. Търново и финансиране в размер на 2000 лв. “На 26 април т.г. потвърдихме с писмо намеренията за организиране на фестивала, но не получихме отговор от екипа на общинската администрация. Преди две седмици след ново писмо имахме среща в Общината, но за съжаление тя също не доведе до конкретни ангажименти. От днешна перспектива, началото на юни, екипът на фондацията вече не разполага с време за организиране на качествено събитие, което би трябвало да е договорило участията на музикантите поне година по-рано”, категоричен е Емил Костурков, президент на фондация “Дикси Джаз Фест”.
Решението на фондацията, че т.г. няма да се проведе емблематичният за старата столица джаз фестивал, бе споделено в социалните мрежи и предизвика множество коментари по темата. От Общината вчера излязоха с официална информация, че е осигурен заявеният бюджет в размер на 14 700 лв. за реализацията на популярния музикален форум.
В писмото до медиите от Общината допълват, че официалното предложение за подкрепа е постъпило в деловодството на 23 май и в рамките на два работни дни е стартирала процедурата по осигуряването на средствата, финансовия контрол и изготвянето на необходимата документация. За безвъзмездно ползване е предоставено и пространството около паметника на Асеневци, където по традиция се провежда музикалното събитие.
В Община В. Търново не е постъпвало официално уведомление за отмяна на “Дикси Джаз Фест”, в каквато насока се разпространява информация в общественото пространство. По предварителен план музикалното събитие ще се състои в периода 12-14 юли 2018 г. и евентуалното му отпадане би било по независещи от Общината причини, гласи информацията на кметството.
“Тази финансова помощ е малко закъсняла. Ние все още нямаме подписан договор за финансова помощ и дори организацията на едно подобно 3-дневно събитие е несериозно. Подготовката му изисква много повече време, тъй като имаме музиканти от чужбина, които не могат да планират в последния момент участието си.”
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново