Проучват римска резиденция, ранновизантийска базилика и оръжеен склад край Свищов

Публикувано на вт, 6 юли 2021
363 четения

Археологическият сезон в римския легионен лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов започна. Целта на разкопките в този сектор е проучването на южната част на римската резиденция и на западната част на централния кораб на ранновизантийската базилика. Екипът очаква, че ще бъдат разкрити нови гробове от некропола от времето на Теодорих Велики, разположен върху останките от вилата и под основите на базиликата.
Предвиждат се консервационни дейности, с които да се запазят откритите досега останки от подово отопление (хипокаустите), басейните с тухлена настилка в централната част на вътрешния двор на комплекса, както и укрепване на зидове от различните строителни периоди, поясни ръководителят на обекта д-р Марин Маринов от Градски исторически музей – Свищов. Негов консултант е доц. д-р Павлина Владкова от Регионален исторически музей във В. Търново. Средствата за разкопките са осигурени по одобрен от Министерството на културата проект на музея в Свищов.
Западно от Голямата епископска базилика разкопки провежда и екип от Познански университет “Адам Мицкевич”, с ръководител д-р Елена Кленина и консултант д-р Анджей Биернацки. Полските археолози продължават своите проучвания на разположения в тази част на лагера склад за оръжие и обсадни машини, както и на част от улица западно от сградата.
Двата екипа, правещи проучвания в Нове край Свищов, ще работят до края на месец юли, уточни д-р Маринов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново