Проф. Иван Станков е носителят на наградата “Елиас Канети”

Публикувано на ср, 10 Ное. 2021
289 четения

Проф. Иван Станков получи наградата “Елиас Канети”. Той е отличен за книгата си “Вечерна сватба”, издадена от “Хермес” през 2020 г. Наградата е грамота, бронзова статуетка и 5 хил. лева. “Изключително радостно за мен е, че тази година журито присъжда награда “Елиас Канети” на моята книга “Вечерна сватба”. Така книгата се връща при града, който я роди из купищата свои стари вестници. От там тя си открадна много от случките, героите, любовите и смъртите”, заяви проф. Станков след награждаването си.
В раздел “Белетристика” сред номинираните бяха и Георги Господинов с “Времеубежище”, Захари Карабашлиев с “Опашката”, Момчил Николов с “Чекмо”, Теодора Димова с “Поразените”, Русана Бърдарска с “Опитът” и Христо Карастоянов с “Т като Ташкент”.
Проф. Иван Станков е преводач и преподавател по българска литература във Великотърновския университет. Автор е на трилогията с разкази “Спомени за вода. Dm” (2014), “Улици и кораби. Gm” (2017) и “Имена под снега. А7” (2019). “Вечерна сватба” е четвъртата му белетристична книга. Преводач е от румънски на книгите на Мирча Картареску.
Наградата “Елиас Канети” е учредена от Общината в Русе и международното дружество “Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в крайдунавския град световноизвестен писател. Призът се присъжда на всеки две години.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново