Проф. Христо Цацинов издаде първата си стихосбирка “Молитва за любов”

Публикувано на чт, 14 сеп. 2023
150 четения

Великотърновският художник, музикант и университетски преподавател проф. Христо Цацинов издаде първата си стихосбирка, озаглавена “Молитва за любов”. Тя включва 40 творби, написани в рамките на 20 дни, посветени на любовта, битовите проблеми, околната среда и др. теми. В нея също така са поместени негови илюстрации и арт графики.
“През месец юли ми дойде музата. В хороскопа ми пишеше, че ще пропиша стихове и то взе, че стана. Сега продължавам и дори вече имам материал за още една книга, която ще излезе през 2024 г. Работното ѝ заглавие е “Крила назаем”, в която отново ще са включени най-различни теми”, разказва авторът, който определя творбите си като позитивен екзистенциализъм и негова философия за живота. Заглавието на стихосбирката идва от една от творбите и проф. Цацинов, който определя себе си като не особено вярващ човек, споделя, че то е свързано предимно с болката, която човек изпитва, когато е сам. Авторът допълва, че при писането се е стремил да бъде максимално откровен и целенасочено не е украсявал стиховете си, за да не изгуби тяхната първичност и чистота. Чрез книгата си проф. Цацинов създава една взаимовръзка между трите изкуства, които живеят в него – музика, рисуване и литература. В началото на следващата година той обмисля да направи изложба с представяне и на двете си стихосбирки. Първата от тях вече може да се закупи от книжарници “Хеликон”.
Христо Цацинов е роден на 10 юни 1946 г. във великотърновското село Леденик. През 1971 г. завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Графика”, а от 1975 г. е асистент по специалността във Факултета по изобразително изкуство на висшето учебно заведение. От 1995 г. до 2003 г. е зам.-декан по учебната дейност, а от 2009 г. е професор. През 1989 г. специализира в Санкт Петербург в Художествена академия “Иля Репин”. От 1985 г. до 1998 г. чете лекции в Шуменския университет. От 1990 г. е член на Съюза на българските художници. Работи в областта на кавалетната графика и илюстрацията. През 1996 г. издава учебното помагало “Композиция и картина”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново