Проф. Хитко Вачев отново проучва Богородичния манастир под Царевец

Публикувано на ср, 21 авг. 2019
448 четения

За пета поредна година археологът проф. Хитко Вачев проучва Богородичния манастир в местността Френкхисар във Велико Търново. Средновековният обект се намира в подножието на Балдуиновата кула. За проучванията през този сезон от Министерството на културата са отпуснати 24 хиляди лева, но е предоставено и целево дарение от 15 хиляди лева.
До 2018 г. на мястото бе открита ранновизантийска базилика, съществувала през VI век. Тя е под останките на църква, построена през XIII век, пострадала от земетресение и отново възстановена през XIV век. Разкрити бяха интересни погребения на висш духовник и на голям военачалник.
“Все още сме в сравнително начален етап на разкопките, тъй като копаем едва от няколко дни. Проучванията ще продължат до края на септември, а дотогава очакваме да научим повече за историята и архитектурата на древния паметник”, каза археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Преди броени дни проф. Вачев се завърна от спасителни археологически разкопки на обходния път край Габрово. В подбалканския град той работи във връзка с предстоящото изграждане на подхода към тунела под връх Шипка. През юни и юли там археологът разкри еднокорабна ранновизантийска църква от VI век с интересни артефакти.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново