Проекти на четирима търновски автори одобрени за финансиране от Министерството на културата

Публикувано на пт, 28 май 2021
289 четения

Владимир Шумелов, д-р Мая Ангелова, д-р Александър Христов и доц. д-р Наталия Няголова от В. Търново са сред одобрените български творци от Министерството на културата по инициативата за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата. Шумелов получава 27 т. от 30 възможни за проектното си предложение “The End” – творба, която се определя като роман сингуларност. Д-р Ангелова и д-р Христов, докторанти от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, са одобрени съответно за изследването “Отечествена война и класови битки” и “Елин-Пелиновата книга “Черни рози” в творчеството на писателя”, която ще е третата книга на Александър след стихосбирките “Кръстопътна обител” и “До първата сянка”. Доц. д-р Наталия Няголова от катедра “Русистика” на Великотърновския университет е одобрена за проекта си “Поетът и поезията в българското кино”.
Целта на този проект на Министерството на културата е да окаже целева финансова подкрепа на автори за създаване на нови произведения във всички литературни жанрове на конкурсен принцип. Сесията е на стойност 300 хил. лв., а предварително административно допуснатите проекти са били около 430. След оценяването им с максимум по 10 точки по три критерия подкрепените проекти са 115, а неодобрените – 311.
Сред имената с одобрени ръкописи са: Стефан Цанев, Алек Попов, Недялко Славов, Христо Карастоянов, Петър Чухов, Едвин Сугарев, Момчил Николов, Николай Фенерски и др. Сред неодобрените попадат известни имена като Иван Гранитски, Мария Касимова-Моасе, проф. Христо Пимпирев, Руси Чанев, Любомир Чаталов и др.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново