Продължава фотоконкурсът, посветен на Колю Фичето

Публикувано на ср, 16 сеп. 2020
126 четения

До 18 септември продължава да тече любителският фотоконкурс “Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето в Община Велико Търново”. Конкурсът, иницииран от Регионален исторически музей – Велико Търново и Община В. Търново, е по повод 220 години от рождението на майстора и цели засилване интереса към исторически личности, допринесли за развитието на материалното културно наследство на България и старата столица.
До момента са изпратени кадри от църквите “Св. св. Константин и Елена”, “Св. Спас”, “Св. Николай” и църквата в манастира “Света Троица” край В. Търново. Интересът на участниците е и към Къщата с маймунката, ханът на хаджи Николи и сградата на турския конак (днес музей “Възраждане и Учредително събрание”), моста в Дебелец, камбанарията на Преображенския манастир и др. Има и снимки на строежи на Уста Колю Фичето от Дряново и Соколския манастир, които не попадат в обхвата на конкурса, но са придружени от любопитни разкази на авторите фотографи.
Свои снимки са изпратили любители фотографи от Велико Търново, София и Софийска област. Сред тях има ученици от ОУ “Димитър Благоев”, Езикова гимназия и Гимназията по архитектура и строителство в старата столица и пенсионирана учителка от с. Мирково – Софийска област. Те могат да се видят на страницата на Регионален исторически музей – Велико Търново във Фейсбук https://www.facebook. com/BE-179034252300262/
Право на участие във фотоконкурса имат всички граждани без възрастово ограничение, разпределени в двете групи: учащи до XII клас и възрастни.
Снимки, придружени с информация за автора и телефон за връзка, се приемат на адрес: гр. В. Търново 5000, ул. “Никола Пиколо” № 6, “За фотоконкурса” или по електронен път на e-mail: svetla_atanasova1969 @abv.bg, julietagyuleva@gmail. com.
Снимките ще бъдат оценявани от жури, включващо музейни специалисти от отдел “История на България XV-XIX в.” и един професионален фотограф, като ще се излъчи по един победител в двете възрастови групи. Ще бъде връчена и една специална награда на Кмета на Община Велико Търново. Поощрителна награда ще бъде присъдена и на най-малкия участник в конкурса.
Имената на наградените участници ще бъдат обявени на 28 септември, а най-сполучливите фотографии ще бъдат включени в изложба, която ще се открие на 15 октомври пред Факултета по изобразително изкуство, когато ще бъдат официално наградени и победителите в конкурса.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново