Призови места спечелиха талантите на “Сребърна Янтра” в онлайн конкурс в Златна Прага

Публикувано на пт, 19 мар. 2021
209 четения

Пристигнаха официалните протоколи от IV-я Международен конкурс за вокално и инструментално изкуство “MAGIC SOUNDS” 2021 – Прага, ЧЕХИЯ. Четири първи и една втора награда за България спечелиха нашите пет участници, включени в “SILVER YANTRA” Team – BULGARIA.

Василена Василева (14 г.) и Преслава Стоянова (15 .), възпитанички на ДЕС „Румина” при Военен клуб В. Търново, след първите места неотдовна на конкурса „Златно лале” в Амстердам, добавиха още две първи награди във витрината на студиото и в своите биографии – този път от Златна Прага. Двете болярки се представиха с кавъри от песни на Alicia Keys и Dana International от Евровизия.

С първа награда завърши и участието на младата свищовлийка Вилияна Иванова (13 г.), възпитаник на ВС „Гласове” (ГО). Виви представи нов прочит на един от вечните хитове на Fugees – „Killing me softly”.

Четвъртата първа награда за България беше спечелена от талантливата Грациела Иванова (11 г.), която от известно време живее в Амстердам, но музикалният й път започва в Стражица. В началото на годината Грациела, също като Васи и Преси,  спечели първо място на конкурса „Златно нидерландско лале”. Сега първото място във възр. група й донесе песента “Love on the brain” на  Rihanna.

В кат. „Иструменталисти” България бе представена от добре познатия певец и лауреат на много певчески конкурси – Иван Едрев (15г.) от Сливен. Именно в Прага Иван направи своя дебют сред инструменталистите и спечеленото второ място е повече от летящ старт за него. Момчето с разностранни таланти от Сливен защити наградата си с атрактивно изпълнение на вариации върху музика от филма “Pirates of the Caribilean”.

„Патрон на конкурса в Прага е „World Union of Culture” и е включен в календара на WAPA (Световна асоциация на сценичните изкуства). Медиен партньор е  Европейската интернет телевизия “Mozaika TV”.

За успеха на нашите четири момичета в кат. „Вокално изкуство” – искам да благодаря и на техните вокални педагози – Милена Димитрова, Стелиана Христова и Вяра Иванова, а за успеха на Иван в кат. „Инструменталисти” – на Ася Илиева. Онлайн конкурсите започнаха като нещо временно, но за съжаление те ще продължат още дълго. Наред с минусите, те имат и много плюсове – разстоянията не са проблем, разходите за пътни, хотели и др. са нулеви, широкодостъпни са за цял свят, оценяват се от големи авторитетни журитетни комисии и… представят участниците пред огромна публика. Клиповете – домашни или записани в школите, където се обучават децата, вече са много различни като качество, визия, изпълнение… Колкото и да не ни се иска – онлайн конкурсите продължават! Тъкмо затова съм щастлива, че ние не се уплашихме и още от ден първи на пандемията участваме с наши представители. За моя радост – селекцията на „Сребърна Янтра” – България винаги е конкурентна и печеливша, а това е престиж за нашия конкурс, за Велико Търново и за България. Доказателство са поредните 5 награди, спечелени от петимата наши участници! Не случайно и тази година Васи, Виви и Иван отново са в „Клуба на успелите деца на България” на фондация „Д. Бербатов” – разказа Румяна Начева – селекционер на „Silver Yantra” Team, член на международното на конкурса “MAGIC SOUNDS” 2021 – Prague, Чехия.

 

Сн. архив МК „Сребърна Янтра”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново