Преподаватели и студенти изработиха мозайки за първия у нас Църковен център

Публикувано на ср, 2 юни 2021
329 четения

Преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ изработиха 4 фасадни мозайки за първия по рода си Църковен център за социална рехабилитация и интеграция “Св. Йоан Рилски” в България. Той се намира в Горна Малина и е изграден в двора на местния храм “Успение Богородично”.
За изработката на смалтовите пана е избран екипът на проф. Владимир Аврамов (на снимката), преподавател в катедра Стенопис на ФИИ на ВТУ. Участници в него са ас. д-р Даниел Иванов и студентите Калин Михов, Симона Веселинова Йорданова и Симона Станиславова Йорданова. Изработените от тях мозайки са разположени над четирите входа на Центъра и на площ от 6,6 кв.м изобразяват Иисус Христос, св. Николай Чудотворец и други християнски светци.
Строителството на Църковния център започва през 2019 г. по проект на сдружение “Света Богородица”, с финансовата подкрепа на държавен фонд “Земеделие” и Министерството на труда и социалната политика. Предвидено е да осигурява психологическа подкрепа, кинезитерапия, трудотерапия, ортопедични грижи, както и духовна опора на над 30 деца и възрастни с увреждания и специални образователни потребности.
Ас. д-р Даниел Иванов изработи и огромна, авторска мозайка за централния вход на Кремиковския манастир. Тя е на площ от 9 кв.м, като в реализацията на проекта се включи и студентката Камелия Рахнева.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново