Преподавател от ВТУ с номинация за наградата „Владимир Димитров – Майстора“

Публикувано на вт, 7 февр. 2023
1209 четения

Проф. д-р Красимир Русев, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, получи номинация за Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“. Тя е за приноса му в областта на изобразителното изкуство в България и му беше връчена на тържествена церемония, провела се в художествената галерия в Кюстендил.
Носител на приза за 2022 г. стана Румен Гашаров за неговата изложба “Бруто/Нето” в Софийската градска художествена галерия. Журито тази година взе и едно нестандартно и извънредно решение – да удостои посмъртно Румен Жеков с наградата „Майстора“ (статуетка и грамота) извън регламента и номинациите. За наградата бяха номинирани още Богдан Александров, Валентин Дончевски и Николай Тодоров.
Красимир Русев е роден през 1964 г. Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност живопис при проф. Николай Русчуклиев. Работи в областите живопис, графика и видеоарт.
През годините е участвал в Панир за съвременно изкуство Авиньон, Франция, Биенале на рисунката Вроцлав, Полша, Триенале на графиката Краков, Полша, Кураторски проект “Родени в България”, съпътстваща изложба на FIAC, Париж, Фестивал за съвременно изкуство Fuencarral, Мадрид, и др. Той има близо 40 самостоятелни изложби и мащабни кураторски проекти. Носител е на награда за живопис на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, СБХ, ТБ „Алианц” и други. Проф. Русев е преподавател в катедра „Църковни изкуства” към Православния богословски факултет на висшето учебно заведение в старата столица.

Николай ВЕНКОВ
сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново