Премиерни постановки по разкази на Иван Станков с голям успех

Публикувано на пн, 13 Ное. 2023
113 четения

Двете премиерни представления на постановката “Разкази от други времена” по книгата на Иван Станков “Вечерна сватба” бяха изцяло разпродадени в Русе. Театралният спектакъл е дело на Евгения Явашева и в него участват Ясена Господинова, Кристиана Ценкова, Ивайло Драганов, Асен Николов, Ростислав Панков и Венцислав Петков.
Постановката е на Сдружение за изкуство и култура “Блок 14” в Русе, а режисьорката е драматизирала пет от разказите на писателя: “Частен ученик”, “Крадецът на рокли”, “Вечерна сватба”, “Ина от здравец” и “Зимите на Мичето”, които са претворени в различни пространства в емблематичната къща за русенци на ул. “Борисова” 47.
Събитието е създадено по проект “Живот в изкуство” на Сдружение “Блок 14”, финансиран по програмата за възстановяване и развитие на частни и културни организации на Национален фонд “Култура”, 2022 г. Вече са обявени и следващите дати, на които зрителите ще могат да гледат постановката и те са 8 и 13 декември.
Иван Станков е писател и преводач, професор по българска литература във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на редица монографични изследвания за родни автори и на трилогията с разкази “Спомени за вода. Dm”, “Улици и кораби. Gm” и “Имена под снега. А7”. Той е носител на Награда “Хеликон” за 2020 г., на общинската награда “Култура” за ярки постижения в областта на изкуствата и културата във В. Търново и литературната награда “Почетен знак “Стоян Михайловски” на град Елена . “Вечерна сватба” е четвъртата му белетристична книга и е посветена на любовта. За нея проф. Станков беше номиниран за престижната литературна награда “Перото” и получи отличието “Елиас Канети”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново