Предстои премиерата на филма-възстановка “Битката при Добро поле”

Публикувано на ср, 9 сеп. 2020
206 четения

НД “Традиция” – клон Велико Търново, и Регионален исторически музей – Велико Търново, стартират поредица от филмови възстановки на значителни събития, свързани с българската история и военното дело.
Първата късометражна лента пресъздава битката при Добро поле от 1918 г. Представени са най-драматичните моменти на защита на българските позиции при местността Добро поле и се акцентира на саможертвата на поручик Мазгалов и неговите войници.
Пробивът при Добро поле е битка през Първата световна война, състояла се на 15 септември 1918 г. на Добро поле в Македония между български части, от една страна, и англо-френско-сръбски части, от друга. При надмощието на противника българите са неспособни да спрат офанзивата, но и отказват да се предадат. В тези усилни часове има прояви на безпримерен героизъм, сред които е саможертвата на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите войници – изгорени живи от огнехвъргачките на врага, докато защитават своето картечно гнездо. Битката завършва с поражение за България и пробив на фронта, в резултат на който България е принудена да иска примирие и да излезе от войната. Военният провал обаче не е провал на българския войник, а подвигът на подпоручик Стратия Мазгалов става пример за себеотрицание и жертвоготовност.
Във филмовата възстановка участват представители на НД “Традиция” – клон Велико Търново, а мястото на заснeмане е Архитектурно-музеен резерват “Трапезица”.
Използваните костюми са реплики на оригинални униформи от 1918 г.
В процеса на възстановката са заснети 5 часа ултра HD кадри, от които впоследствие се създаде късометражният филм “Защитниците на Добро поле”.
Премиерата на филма е на 17 септември 2020 г. от 17,00 ч. в музей “Възраждане и Учредително събрание”, Велико Търново. Тя ще бъде придружена с фотоизложба, проследяваща снимачния процес, като на място ще могат да се видят оригинални оръжия от епохата и копия на български и френски военни униформи от Първата световна война.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново