Представят във ВТУ книгата “Светлина от Изтока” на Наталия Бояджиева

Публикувано на чт, 7 Ное. 2019
91 четения

Дебютната книга “Светлина от Изтока” на варненския журналист Наталия Бояджиева ще бъде представена днес от 14 часа в Университетска библиотека на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В сборника авторката е събрала 48 свои репортажни пътеписа от Китай, които е създала след като в продължение на три години е живяла в Пънлай, провинция Шандун.

„Предизвикателството за мен беше да преведа една чужда култура, като китайската, на езика и метафората на собствения си начин на живот. Криещите се под повърхността неща са универсални и правят от всички нас човешко семейство. Но как да ги извадя от техните скривалища. С изключение на стотината най-необходими думи не научих китайски. Времето и усилията, необходими за изучаването на един толкова труден език, вложих в моите приятелства и това ме направи щастлива. Но като компенсация на липсващия език другите ми сетива се изостриха. Изненади и неочакваности – на всяка крачка. Понякога съм разпитвала всички мои познати по някакъв въпрос – загадка. Незаменима беше тяхната помощ през целия ми тригодишен престой”, споделя авторката, която определя себе си като пътешественик по душа. И допълва, че е нямала предварителни нагласи и предубеждения, които да е трябвало да преодолява. “Пристъпих към непознатата страна с отворен ум, открито сърце и жажда да я опозная“, признава тя.

Трудно може да се определи  жанрът на творбата – в нея има елементи на  разказ, публицистика (в основата си това са репортажите на Бояджиева за интернет радио „Татковина“), антропологични и етнографски изследвания, дневник  и пътеписи. Писателката си ги определя като нравописи. „Виждаме живота от два различни ъгъла – българския и китайския. Съпреживяваме радостта да намерим път към другия и особеното чувство, че в сърцето ни се е отворило трето око – окото на приятелството.  Книга за далечната екзотична страна и за приятелството – по детски чисто“ – пише в рецензия за книгата писателят Захари Карабашлиев. Изключителна ценност на книгата е, че тялото съдържа 64 цветни  и много черно-бели снимки на места, които Наталия Бояджиева е посетила. Към книгата е вложен  диск с аудиозаписи на репортажите за интернет радио „Татковина“ и още близо 400 снимки на описаните места, събития и ритуали в Китай.

Авторката е щастлива, че е попаднала в малък провинциален град, където се е запазил духът на обикновения китаец. Имала е достатъчно време да опознае бита, навиците и мирогледа на местните хора. Китайските ? приятели са я допуснали в домовете и в сърцата си. От тях е научила много, с тяхна помощ е допълнила представата си за щастие.

Читателите ще почувстват древното величие на старите столици Сиан и Нандзин, както и на съвременната – Пекин. Ще изкачат свещените планини Тайшан и Луошан – така, както са го правили и всички китайски императори. Ще ги омае вълшебството на Водните градове по река Яндзъ – Уджън, Ситан и Ханджоу. Ще посетят  и родното място на Конфуций – Цюфу и ще ловят риба на остров Чандао. Очакват ги майстори на народните занаяти в Имението на Моу, четири сватби, Пекинска опера на сцената в парка, китайската Нова година и всякакви други празници.

Наталия Бояджиева е родена във Варна. Завършила е българска и руска филология в Шуменския университет „Константин Преславски“. Работила е като преподавател по български език и литература в родния си град. От 1990 г. до днес е и журналист на свободна практика и член на СБЖ – ДЖСП „Д-р Иван Богоров“. През 2007 г. получава награда за интервю в конкурса за журналистическо майсторство „Златният тризъбец“, организиран от Дружеството на журналистите по печата – Варна. От 25.3.2019 г. е член и на АБУЖЕТ – Асоциация на българските журналисти и писатели пътешественици. От септември 2019 членува и във FIJET – World Federation of Travel Journalists and Writers (Световна федерация на журналистите и писателите пътешественици). От 2009 до 2013 г. е кореспондент на сайта „Емигрант БГ“, на радио „Отзвук“ и на в. „Новият Пулс“. От 2010 г. до момента е кореспондент на интернет радио „Татковина“ от Азия, автор и водещ на рубриката „На пътешествие с Натали“. В последните осем години участва с документални разкази за Китай и Филипините в годишните антологии на ССП (Съюза на свободните писатели) – дружество Варна.

Автор е на книгата с разкази за Китай „Светлина от Изтока“, излязла от печат през 2016 г. от издателство „Българи“. Втората й книга с разкази „Лицата на Филипините“ е издадена от издателство „Ерове“ през 2018 г. Второ издание на „Светлина от Изтока“ излиза от печат през октомври 2019 г. Превежда от руски, английски, полски и италиански.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново