Представят крепостта “Трапезица” в Баку

Публикувано на ср, 26 юни 2019
61 четения

Крепостта “Трапезица”, изобразена върху мащабно табло заедно с Музея на восъчните фигури, участва в международна изложба в азербайджанската столица Баку. Велико Търново и Пловдив са единствените български градове, включени в експозицията, която е част от международния форум на тема “Масов туризъм в историческите градове”. Събитието е организирано от Международния съюз на архитектите и ЮНЕСКО, съвместно със Съюза на архитектите в Азербайджан, и се проведе в Конгресния център “Гайдар Алиев” в Баку.
На откриването на експозицията са участвали представители на Съюза на архитектите в България. Таблото е подредено на почетно място до презентацията на САЩ, уточни арх. Милен Маринов, който пое инициативата за участието на старата столица в изложбата.
Включването на Трапезица в рекламното табло не е случайно, тъй като Фондация “Гайдар Алиев” дари средства за реставрацията и социализацията на културно-музейния резерват. Като допълнение са композирани Царевец и Мултимедийният посетителски център.
Другите две табла, рекламиращи България, представят “Капана” в Пловдив и проф. Тодор Кръстев, който е почетен член на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново