Представят книгата “Асеневци” на проф. Пламен Павлов

Публикувано на вт, 5 юни 2018
374 четения

Новата книга “Асеневци” на водещия историк проф. Пламен Павлов ще бъде представена тази вечер от от 17,30 часа в читалнята на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново. Художник на изданието е талантливият илюстратор Тодор Ангелиев, спечелил неотдавна конкурса за автор на логото на Българското председателство на съвета на Европейския съюз. За достойнствата на книгата и нейния автор по време на срещата ще говори утвърденият изследователна делото на първите Асеневци доц. д-р Иван Лазаров от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Безспорно сред най-светлите исторически личности в българската история са българските царе от династията Асеневци. Цар Петър (Добрия), цар Иван Асен (Стария) и цар Калоян, твърди проф. Павлов. “Първите Асеневци са тези, които са възстановили и положили основите на целокупната българска държава, за да я има и днес. Да си българин не е орисия, да си българин е чест, която трябва да се устоява”, категоричен е професорът. Той е дългогодишен преподавател по история на Византия и на средновековните балкански държави.

“Дори и да звучи утопично в днешния ни комерсиализиран свят, наша вътрешна потребност е да помним онези, които не жалеха своята енергия, личното си благополучие и живот в името на своя народ и държава. Оня дух, който е движил мислите и действията на великите Асеневци, е несъвместим с политическото самодоволство и тщеславие, с раболепието и конформизма, с властническия егоизъм и диктата на посредствеността. И това не е анахронизъм, а ценност, която е валидна във всяка една епоха, за всяка нация и държава.”, обяснява историкът.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново