Представяне на книга за династията на Шишман предизвика голям интерес

Публикувано на ср, 18 ян. 2023
289 четения

Книга, представяща историята на Шишмановата династия, препълни читалнята на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Трудът на автора доц. Петър Николов – Зиков е национално и дори интернационално явление, тъй като в него е включен огромен обем информация за над 200 личности, част от които с особена значимост, посочи един от най-добрите медиевисти в България – проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет, който представи книгата “Домът на Шишман и неговите реални или мними потомци през XV – XX в.” Изданието показва колко богата е нашата история и че българският народ е орисан да остане на този свят, независимо от всички бури и катаклизми, които преживяваме, добави той.
“Тази моя книга има една основна задача, която е не толкова научна, колкото политическа, и тя е да запълни проклетите 5 века, в които ние уж нямаме история. Защото ние се гордеем като българи, че нашата държава е една от най-старите в Европа и това е факт, но същевременно нашата история има едно усещане за фалшивост”, каза за книгата си политологът и историк доц. Николов. Той добави, че родословието на повечето хора, които познаваме, най-дълбоко стига до началото на 19 в. Преди това зее поне 4 века бездна. Неговата амбиция е да запълни тази бездна, да видим има ли политически елит през тези 4 века, има ли фамилии, структури, общности, които са държали паметта за средновековното минало и са се опитвали да го поддържат. Според него Шишмановци са една от тези структури. “Ние имаме нужда нашата история да не бие на кухо. А това става не като издигаме дистанцирани паметници на древните си царе, а като можем да ги докоснем по някакъв начин. През местата на памет например, като манастира, в който се пази частица от нещо, мощи… Опитах се да събера зрънце по зрънце всичко това, което запълва. Нещо, което поддържа идентичност и дава плътност, дълбоки корени”, каза още авторът.
В “Домът на Шишман” доц. Николов се опитва да пише на по-достъпен и малко по-художествен език, предлагайки различни гледни точки. Той разглежда хипотезата за връзката на Шишмановата династия с Асеневата, предлага различни концепции и гледни точки на неизяснени напълно отношения и личности от българската история. Авторът пояснява, че няма сигурни данни дали всички фамилии или клонове на фамилии, които разглежда, действително са генетични потомци на средновековната династия, но със сигурност знае, че са се считали за такива и са се държали като такива, опитвайки се да бъдат на висотата на своите реални или предполагаеми предци.
“Когато влизаме в обединена Европа, ние трябва да живеем със самочувствието на потомци на хора, които много отдавна са били част от тази Европа и дори са я изграждали. Ние не просто сме част от Европа, а сме сърцето ѝ, най-ценната част. И ще се почувстваме европейци, когато осъзнаем, че да сме такива преди всичко значи да сме българи, защото на практика по-стари европейци от нас няма”, завърши представянето си доц. Николов.
Срещата в Регионалната библиотека във В. Търново се проведе по идея на колегата на Петър Николов в парламента – народния представител Димитър Николов, член на Комисията по култура и медии, който подчерта, че книгата е достойна за всяка една библиотека.
Събитието събра както историци, така и общественици и читатели от страната и чужбина. Срещата бе последвана и от откриването на първата самостоятелна изложба на младия фотограф Явор Калоянов. Тя е озаглавена “Светлата страна на Луната” и включва градски пейзажи. Нейното представяне също е по идея на Димитър Николов.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново