Представителна изложба на преподаватели и докторанти от ВТУ откриха в Изложбени зали

Публикувано на ср, 8 юли 2020
183 четения

Представителна изложба на преподаватели и докторанти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” бе открита в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Експозицията включва близо 25 автори с около 70 творби. Те представят техните най-нови творчески търсения, отличаващи се със характерна стилова идентичност. В изложбата са включени произведения на живописта, графиката, скулптурата и други форми на изобразителното изкуство.
“Изложбата е пътуваща, като вече я представихме в Добрич и Русе. Там тя предизвика голям интерес. Експозицията има за цел да представи всички генерации творци от нашия факултет. Повечето творби са от последните три години и показват актуалните виждания на своите автори”, сподели доц. Светослав Косев, декан на Факултет “Изобразително изкуство” на ВТУ и куратор на изложбата.
Преподавателите, докторантите и студентите от ВТУ активно участват в национални и международни проекти и изложби, сред които “Магията на Краков”, “Код синьо”, “АртРозалиада”, “Print Meet” – графична изложба на Тракийския университет в Одрин. Факултетът по изобразително изкуство е обособен като основно структурно звено на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1974 г., като обучението по изобразително изкуство датира от самото създаване на висшето училище през 1963 г. През периода на съществуването си той е изградил и затвърдил своите образователни и художествени традиции и днес предлага актуална подготовка, съчетала академизъм и съвременност.
Изложбата е отворена за посетители при спазване на строги противоепидемични мерки. Тя ще остане в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” за възможно най-дълъг период, като се предвижда това да е поне за един месец. Доц. Косев допълни, че са планирани още няколко изложби, някои от които с чуждестранно участие, но част от тях са отложени във времето. Той изрази надежда, че скоро те също ще могат да бъдат реализирани.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново