Представителна изложба на международния “Арт фюжън фестивал” идва във В. Търново

Публикувано на чт, 5 мар. 2020
177 четения

Представителна изложба на международния “Арт фюжън фестивал” под наслов “Родината на кръстопът” ще гостува във Велико Търново от 10 март. В Изложбени зали “Рафаел Михайлов” ще бъдат показани около 150 картини от над 60 автора. Платната са създадени в периода 2013-2019 г. В експозицията ще се включат творци от България, САЩ, Индия, Германия, Франция, Холандия, Румъния, Унгария, Гърция, Сърбия и др. Голяма част от тях са български художници, творящи в България и чужбина, а останалите – чуждестранни гости. Събитието ще бъде открито в 17.30 ч. с концерт на дуото WINDOO ETHNO PROJECT, включващо музикантите Константин Кучев и Петър Йорданов-Бъни.
“През лятото на 2006 г. започнахме да организираме събитие в подкрепа на местното изкуство и на българския дух в нашия район – Банат. Като банатски българин от село Стар Бешенов поех ролята на главен организатор. Постепенно “Родина на кръстопът” прерасна от пленер за местните български художници, живеещи в областта Банат, до световен български събор на съвременни творци”, сподели организаторът Иван Василчин. “Търсих корените си и връзките с българската общност по света и така създадох много приятелства. Такива вече имам и във В. Търново, където миналата година участвах в един пленер. Много ми харесаха Изложбените зали в града, които са измежду най-красивите в България, и затова реших да подредя експозицията именно в тях”, сподели още той. Кураторът допълни, че всяка година се опитва да прави изложби на различни места, като вече е гостувал в няколко европейски държави. “Навсякъде, където има поне 10 българи, създаваме една наша малка родина. Затова реших тази изложба да се казва “Родина на кръстопът”. Дори да сме далеч от България, така се чувстваме у дома”, каза Василчин.
В деня на откриването на събитието творците и техните творби ще бъдат представени от проф. д-р Владимир Аврамов, преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Организатори на изложбата са Сдружение “Български културен форум – Родина на кръстопът”, Факултет по изобразително изкуство при ВТУ и Община В. Търново, като изложбата е част от Културния календар.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново