Представиха първия каталог на ХГ “Борис Денев” и нейния патрон

Публикувано на пн, 23 окт. 2023
170 четения

Представяне на първия каталог на Художествената галерия във В. Търново и на нейния патрон Борис Денев събра десетки почитатели на изобразителното изкуство в културната институция в старата столица. Той е посветен на 140-ата годишнина от рождението на великотърновския творец и в него са поместени близо 250 творби от фонда на галерията. На 274-те страници на двуезичния каталог са представени няколко подтеми от творчеството на Денев: Търново и околностите, пътуванията му из България и чужбина, военните сюжети, портретите, свободната конструктивна перспектива, историческите и религиозни сюжети, а автор на текста е д-р Пламен Петров – историк и изкуствовед, директор на Художествената галерия в Казанлък.
“В този каталог представяме всички творби на Борис Денев, с които разполага галерията, а те не са никак малко. Към всяка от тях са включени и QR-кодове, които препращат към виртуалния тур и дават възможност картините да бъдат разгледани още по-подробно и чрез качествено увеличение”, посочи д-р Мартин Митев, директор на галерията. Той и екипът му получиха поздравления от Нелина Църова, директор на дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново, която подчерта, че този каталог ще популяризира още по-добре единствения общински културен институт в старата столица и творчеството на големия художник. “Изданието е празник за изкуството в България, защото доказва и европейския принос на Борис Денев”, каза д-р Пламен Петров, който представи новото издание, финансирано по проект “140 години Борис Денев – двуезичен каталог”, с финансовата подкрепа на МК.
През месец ноември се очаква и излизането на следващия каталог, който ще е свързан с изложбата “Завръщане към Велико Търново”, включваща произведения на 130 автори от пет поколения, творили в старата столица, посочи д-р Митев.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново