Представиха книгата “Във виното е истината”

Публикувано на вт, 6 юли 2021
215 четения

Премиера на книгата “Във виното е истината” на Асен Сираков се състоя във В. Търново. Премиерата бе съчетана с консумация на вина от местни изби във Винения дегустационен център на Самоводската чаршия. Символичен домакин на събитието бе Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите, на Регионалната лозаро-винарска камара – Мизия, и производствен директор на “Ловико Лозари”. Той поздрави гостите на проявата и подчерта, че трябва да се работи за развиване на винената култура у нас.
“Лично мое мнение е, като дългогодишен консуматор и почитател на виното, че много от нашите български вина са с отлични качества и съперничат на световни марки. От издателството сме убедени, че когато обединим усилия с производителите на вино с това наше стойностно издание, популяризирането на родните вина ще стане по-ефективно”, заяви и издателят Делян Илиев.
Асен Сираков припомни, че през годините по различни причини някои от типично българските сортове са били съсипвани или отглеждани локално като мавруда, гъмзата и други, а всъщност имаме вековни традиции в пиенето на вино.
“Ние сме народ, който традиционно е свикнал да пие вино. И тук не става въпрос за салакиевското и парушевско вино на Хаджи Генчо и на Бай Либен, става въпрос за това, че ние сме в състояние да произвеждаме вина от изключително качество и в този смисъл сме също средиземноморска държава. Така че наред с Испания, Южна Франция, Италия, части от Гърция и България е в тази група, където, когато се говори за вино, е само това. Тази книга не съм я измислил аз, тя е селекция, това е едно популярно четиво, което да накара хората да си спомнят, да си възродят вкуса към виното, да възродят желанието си да пият вино, защото по-големи дарове от меда и гроздето на този свят няма, те са най-големият Божи дар”, сподели още авторът. “Затова тази книга съдържа всичко и сентенции и шеги, и полезни съвети – как се пие вино, какво се прави и какво не се прави, включително и желанието на всеки българин сам да си направи – има някои полезни съвети в това отношение, защо не – ако някой иска да се опита да направи, да си направи. Има добри съвети как да се поддържат съдовете чисти, какво да се прави с бъчви, как да се премахва мухъл. И за самото вино – как се консумира, най-общо: популяризаторска книжка, която няма претенции да отговори на всички въпроси, а единствената ѝ претенция е да се изгълта на един дъх заедно с чаша хубаво вино”.
Присъстващите на премиерата по свой вкус избраха от изданието, което се предлага в четири варианта на оформлението на корицата, и получиха автограф от автора. А домакините почерпиха със Совиньон Блан, Розе, Гъмза и Мерло от местни винарски изби.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново